DEBAT: Bellahøjhusene klarede testen

Stormen Otto viste, at Bellahøjhusene tåler kraftigere blæst, end hvad der tidligere er beregnet, mener to medlemmer af afdelingsbestyrelsen i et debatindlæg herunder

Stormen Otto viste, at Bellahøjhusene tåler kraftigere blæst, end hvad der tidligere er beregnet, mener to medlemmer af afdelingsbestyrelsen. Foto: Kaj Bonne

Foto: KAJBONNE

Debat: De bevaringsværdige huse på Bellahøj bestod fuldskalatesten, da Otto med stormende kuling og stærke vindstød passerede over landet. KAB´s direktør oplyser, at teknikerne konstaterede, at alt var som før, og husene stod for trykket fra blæsten.

Ottos besøg viste, at husene tåler kraftigere blæst end boligselskabet har regnet sig frem til.

Da Otto med stormende kuling ramte København, blev der ifølge DMI natten mellem fredag den 17. og lørdag den 18. februar målt middelvinde på mellem 15-19 m/s med vindstød over 28 m/s.

Bellahøjhusene blev med andre ord testet i naturens store vindtunnel med betydeligt stærkere vinde, end de efter KAB´s vurdering kan tåle.

Hvad kan vi lære af det? Husene er robuste. De såkaldte konstruktionsfejl, som pressen ofte nævner, har ikke vist sig. Ottos besøg viser, at den grænse, der er sat for, hvornår vinden er så kraftig, at det bliver nødvendigt med evakuering, kan revurderes og sættes betydeligt højere.

Afdelingsbestyrelsen har længe anbefalet grundige og kvalitetssikrede målinger på alle husene. Det er bedre end at nøjes med de beregninger, KAB har fået foretaget. Beregninger der overvejende er baseret på test på en model af husene i en vindtunnel på Vesterbro.

Otto har understreget det: Mål direkte på husene, i stedet for at skabe bekymring på et mangelfuldt grundlag.

KAB meldte efter stormen ” Husene er igen sikre.” Igen? Det rigtige er, at husene ikke viste tegn på usikkerhed. Vi ser frem til bygningseksperternes inspektionsrapporter. Hvad mon de viser?

Thor Nielsen og John Steen Johansen

Næstformand og formand for afdelingsbestyrelsen for Bellahøj I og II, SAB