20 procent færre nye virksomheder i København

En femtedel færre iværksættere havde mod på at åbne egen virksomhed i første del af 2022 i forhold til samme periode sidste år

Administrerende direktør for Visma Dinero, Martin Thorborg, kalder det ærgerligt, at antallet af nye enkeltmandsvirksomheder er faldet det seneste halve år. Han mener, det skyldes usikkerhed over verdenssituationen. Foto: Visma Dinero

Administrerende direktør for Visma Dinero, Martin Thorborg, kalder det ærgerligt, at antallet af nye enkeltmandsvirksomheder er faldet det seneste halve år. Han mener, det skyldes usikkerhed over verdenssituationen. Foto: Visma Dinero

1945 iværksættere tog springet og åbnede selvstændig virksomhed i København i første halvår af 2022. Det er et fald på 19 procent i forhold til samme periode sidste år.

På landsplan faldt antallet af nye enkeltmandsvirksomheder med 16 procent og er dermed på det laveste niveau i fem år, viser nye tal fra Det Centrale Virksomhedsregister (CVR), som Visma Dinero har analyseret.

Bekymrende udvikling

– Udviklingen er bekymrende. Det er vigtigt, at der opstår nye virksomheder, som arbejder på nye, innovative måder og som sikrer, at erhvervslivet ikke bliver mageligt og går i stå. Jo færre nye virksomheder der skabes, desto mindre er sandsynligheden for, at den næste store millionsucces opstår, fremhæver administrerende direktør i Visma Dinero, Martin Buch Thorborg.

Han vurderer, at flere faktorer er årsag til, at antallet af nye virksomheder er faldet markant. Den lave ledighed og nemme adgang til lønarbejde, inflation og stigende priser og risikoen for en ny corona-bølge kan have øget usikkerheden og mindsket lysten til at stifte egen virksomhed.

– Vi har fuld beskæftigelse, så alle kan ret nemt tage et job med fast løn, pension og betalt ferie. Det er bekvemt i en verden med stigende priser, krig i Europa og en ildevarslende corona-skygge, som igen hænger vores hoveder. Alle de usikkerhedsfaktorer påvirker utvivlsomt lysten og modet til at kaste sig ud som iværksætter negativt. Det er meget ærgerligt, mener Martin Buch Thorborg.

Størst fald på Bornholm

Mindste fald er sket i Københavns omegnskommuner og på Fyn, hvor antallet af nye virksomheder er faldet med henholdsvis ni og 11 procent. Værst ser det ud på Bornholm, hvor antallet af nye enkeltmandsvirksomheder er faldet med hele 38 procent.

Faldet går igen over hele landet; nemlig i 78 af landets 98 kommuner. I de fire største kommuner faldt antallet med 19 procent i København, 22 procent i Aarhus, 25 procent i Aalborg og 7 procent i Odense.

Om analysen

Analysen er udført af virksomheden Visma Dinero, der har udviklet et regnskabsprogram til små og mellemstore virksomheder. Data er trukket CVR den 19. juli 2022. En enkeltmandsvirksomhed er karakteriseret ved, at ejeren hæfter personligt, og at der ikke er kapitalkrav, hvorfor den selskabsform ofte vælges ved opstart af virksomhed.