Der er behov for flere boliger i hovedstadsområdet. Derfor havde indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i sidste uge inviteret borgmestrene fra kommunerne i hovedstadsområdet til et møde i Brøndby om potentialerne ved at omdanne gamle erhvervsområder til nye boligområder.
Den invitation havde 24 borgmestre takket ja til, og de kom alle med på et inspirationsbesøg i den nye bydel i Kirkebjerg på grænsen mellem Brøndby og Glostrup. Her er et gammelt erhvervsområde lige nu ved at blive forvandlet til 2.000 nye boliger, nøjagtigt som det sker mange andre steder i omegnen af København.
– Jeg synes, at sådan et område er superspændende at besøge og se, hvordan de gør det her. Vi kan lære noget af samarbejdet med udviklerne, og hvordan man sørger for at få både bæredygtige byggerier, men også at få lagt parkering ind på en fornuftig måde, som folk kan enes om, fortæller Kaare Dybvad Bek.

Spiller vigtig rolle
Omegnskommunerne spiller ifølge ministeren en vigtig rolle, når det kommer til at løse udfordringen med boligmangel i hovedstadsområdet. Han vurderer, at der er et stort potentiale, idet der er mange ældre erhvervsområder, som ikke længere så efterspurgte. Her vil det give mening at se, om de kan udnyttes på en anden måde.
– I øjeblikket ser vi, at de gamle industriområder bliver forladt, og så er spørgsmålet, hvad der skal være i stedet for. Mit bud er, at der mange af stederne kan laves boliger, men det skal ske på en måde, så det ikke generer de gamle virksomheder, som ligger her, forklarer Kaare Dybvad Bek.
Mandagens møde var en del af regeringens ambition om at lave en samlet plan for netop at omdanne byerne og udvikle erhvervsområderne i hovedstadsområdet, som blev lanceret i maj 2021.
– Jeg tror, at det er vigtigt at komme rundt og se, hvordan det rammer virkeligheden, når man er ansvarlig for lovgivningen centralt, forklarede indenrigs- og boligministeren.
Fik konkrete forslag
Mødet med de 24 hovedstadsborgmestre havde også til formål at give ministeren nogle forslag til, hvordan han kan understøtte kommunerne i de udfordringer, de møder, når områderne skal omdannes.
– Vi vil også gerne have, at kommunerne investerer en energi i det, men der selvfølgelig en masse lovgivning, der på kryds og tværs gør det sværere for folk at udvikle de enkelte områder. Der prøver vi at blive dygtigere, både i kommunerne, men også fra statens side for at skabe de rammer, der skal til, siger Kaare Dybvad Bek, der fik konkrete ting med fra gåturen i Kirkebjerg.
Her nævne Brøndby-borgmester Kent Max Magelund (S) blandt andet spørgsmålet om forurening og administration af godkendelser.
– Det er jo klart, at har man forurenede grunde, hvordan sørger man så for, at man kan bygge på dem? Der var også spørgsmål om støj. Der er det jo vigtigt, at det er til at bygge, og det ikke bliver umuligt at bygge boliger, understreger Kaare Dybvad Bek.
