“Vi tager idrætten som gidsler”

Endnu engang har der været debat om kunstgræsbaner til idrætten. Radikale og SF mener, at det er på tide at få rullet de bæredygtige kunstgræsbaner ud, for ikke yderligere at byde idrætsklubberne endnu en baneløs vinter.

De grønne kunstgræsbaner er en mangelvare i Ballerup kommune. Trods flere års intens debat, så er der ikke blevet etableret flere. Nu er der røre om dem i forbindelse med PFAS-debatten. Men det er skudt ved siden af mener Radikale og SF. Arkivfoto.

I flere år har Ballerup Kommune diskuteret, om der skal investeres i og etableres kunstgræsbaner i kommunens idrætsklubber. Og flere gange er man blevet enige om, at banerne skal etableres, senest på det seneste møde i klima- og miljøudvalget. Siden er intet sket. Men selvom det atter blev vedtaget at etablere banerne, gik både V og Enhedslisten imod med baggrund i debatten om PFAS og har fået udsat den endelige beslutning til kommunalbestyrelsen. Det kan i sidste ende betyde, at man ikke kan nå at etablere banerne inden oktober og dermed for tredje år i træk ikke kan tilbyde de lokale klubber ordentlige træningsforhold.

Det er i hvert fald, hvad gruppeformændene for Radikale Venstre, Lars Green Bach, og SF, Simon Knudstrup, frygter efter endnu en udsættelse af sagen.

De mener, at beslutningen er trukket alt for, langt og at der nu ikke er tale om fakta, men om symbolpolitik, der hviler på et forkert grundlag.

Er blevet gidsler

“Idrætten bliver taget som gidsel i den her sag og det sker på et forkert grundlag. Argumentet for, at man vil udsætte beslutningen og igen belyse sagen handler om PFAS-frygt. Men de baner, som vi planlægger er uden de skadelige stoffer. De er uden det gummigranulat, som er mistænkt for at sprede PFAS og ligger langt under grænseværdierne. De er godkendt af embedsfolkene og eksperter og jeg forstår ikke, at vi igen skal lade idrætten vente på en, i øvrigt bæredygtig og fleksibel løsning. Nu skal vi politikere ikke detailstyre mere, men stole på, at embedsværket ved, hvad de laver,” siger Lars Green Bach. Han pointerer, at der kommer flere og flere idrætsudøvere og at der i forvejen er utilstrækkelige faciliteter i kommunen til idrætten.

“Man risikerer, at folk finder faciliteter i andre kommuner eller at de helt stopper med at dyrke idræt. Det er helt uholdbart, at man stadig på tredje år ikke har kunnet få etableret banerne”.

Ifølge Simon Knudstrup er der ikke noget sagligt belæg for igen at belyse sagen. Han mener, at det nu kun handler om politik.

Endnu en baneløs vinter

“Vi har belyst sagen igen og igen og vi kan ikke belyse den mere. Jeg mener, at der nu er tale om symbolpolitik, der slet ikke har noget hold i virkeligheden, men er blevet politisk og det er den lokale idræt, der betaler prisen,” siger han.

Han frygter, at hvis man ikke får stemt kunstgræsbanerne igennem den 27. marts på kommunalbestyrelsesmødet, så risikerer man endnu en vinter, hvor idrætsklubberne ikke har noget græs at spille på.

“Vi har drøftet det her i flere år og der er intet sket. Nu er der overhængende risiko for, at vi misser endnu en vinter. Derfor er det nødvendigt, at vi kommer i gang, så vores idrætsklubber kan få nogle kunstgræsbaner, endda baner der slet ikke er i nærheden af at være den risiko, som nogle partier vil gøre dem til,” siger Simon Knudstrup.

De grønne kunstgræsbaner er en mangelvare i Ballerup kommune. Trods flere års intens debat, så er der ikke blevet etableret flere. Nu er der røre om dem i forbindelse med PFAS-debatten. Men det er skudt ved siden af mener Radikale og SF. Arkivfoto.