Sabrina har købt en cykelforretning: “Jeg vil inspirere andre kvinder”

Som 12-årig kom Sabrina Alefi til Danmark med sin familie på flugt fra krigen i Afghanistan. Nu er hun sprunget ud som cykelhandler.

Oplevelserne i hjemlandet Afghanistan taler Sabrina Alefi ikke så meget om i dag: ”Jeg ser fremad. Der er ingen grund til at dvæle ved fortiden. Men jeg tænker meget over, at jeg bor i et land, hvor kvinder har muligheder,” siger Alefi, der i dag er 32 år og bor med sin otteårige datter i Farum.

Cyklerne står på række i butikken, blå, grønne og røde, med skinnende stel. I en helt almindelig cykelforretning, men med en kvinde bag disken, der bærer en helt særlig historie.

”Det er nok lidt atypisk med en kvindelig ejer af en cykelhandler. Men jeg ville vise over for mig selv og andre kvinder, at man kan. Selv, hvis man har oplevet krig,” siger Sabrina Alefi, der den 4. marts kunne overtage nøglerne til cykelforretningen, hun har givet navnet A-Bike.

”Ja, det er A, som Alefi. Det var min brors idé,” siger hun med et smil. Og selvom vejret har drillet lidt med både sne, regn og hagl, er åbningen gået ganske fint, siger den nye butiksejer.

Drømmene er der

Hun var 12 år, da hun kom til Danmark med sin mor og fem søskende, flygtende fra Afghanistan. Faren, der havde søgt familiesammenføring, tog imod dem i lufthavnen.

”Det var den 29. maj 2002. Det var en lykkens dag. For første gang i lang tid kunne vi grine og føle os trygge. Det var som at være blind og åbne øjnene og være i paradiset. Alt var nyt og pænt, der var ingen larm og lyde af krig.”

Men det tog tid for den 12-årige pige at falde til. For de yngre søskende var det nemmere, men de ældste huskede mere fra krigen. Især folkeskolen var svær for Sabrina, der ikke kunne sproget.

“Jeg følte mig ensom. Derfor lykkedes det mig heller ikke at gøre folkeskolen færdig. Hvis jeg havde kunnet, havde jeg taget en højere uddannelse. Drømmene var der. Men alt det, jeg har med i bagagen, gjorde det lidt sværere.“

I stedet tog Sabrina Alefi en niendeklasse på VUC og startede en uddannelse som pædagogisk assistent. Hun begyndte at arbejde i hjemmeplejen, men selvom hun var glad for arbejdet med de ældre, havde hun endnu en drøm.

”Jeg holdt virkelig af de borgere, jeg mødte i hjemmeplejen, men jeg har altid gået med tanken om at have mine egne butikker. I en periode arbejdede jeg med at samle cykler for Coop Danmark i Kvickly, og der fik jeg idéen til at bruge det, jeg havde lært, til at starte min egen forretning,” fortæller Sabrina Alefi.

Nu er hun, hvor hun skal være, føler hun. Med alt det, der er svært, og alt det, der er spændende.

Oplevelserne i hjemlandet Afghanistan taler hun ikke så meget om.

”Jeg ser fremad. Der er ingen grund til at dvæle ved fortiden. Men jeg tænker meget over, at jeg bor i et land, hvor kvinder har muligheder,” siger Sabrina Alefi, der i dag er 32 år og bor med sin otteårige datter i Farum.

Det vigtige arbejde

Arbejde har altid været noget af det vigtigste for Sabrina Alefi.

”Det gør mig glad at arbejde, fordi det giver mig muligheden for at klare mig selv. Men det allervigtigste for mig er at sikre min datters fremtid. Og det gør jeg ved at arbejde. Jeg er typen, der ikke har lyst til at låne fra andre, men hellere vil kæmpe og klare mig selv. Og bevise, at jeg kan.”

Som alenemor har det betydet, at hun i perioder har arbejdet ekstra hårdt.

”Jeg tog dobbeltvagter i hjemmeplejen og arbejdede nogle gange 16 timer om dagen. Heldigvis har jeg haft en kæmpe støtte i min familie, der passede min datter imens.”

Og det er netop datteren, Sabrina Alefi har haft i tankerne hele vejen igennem.

”Ligesom alle andre børn drømmer min datter om at rejse, komme i Tivoli og sådan nogle ting. Og jeg vil gerne opfylde alle hendes drømme. Derfor er det stort, at jeg har købt min egen butik.”