Lokalpolitikere i protest: Vil have kommunal fridag

De har stillet forslaget. Nu vil administrationen kigge ind i, om det er muligt at gøre Store Bededag til en fridag i Ballerup Kommune.

De lokalpolitiske stemmer Michael Jensen (O), Stine Rahbek Pedersen (Ø) og Simon Knudstrup (F) har sammen med kollegerne Allan Kristensen (C) og André Amingsø fra Nye Borgerlige foreslået, at mulighederne for at lave en kommunal fridag på Store Bededag undersøges.

Et angreb på Folkekirken. En skændsel for demokratiet. Et slag til lokalforeningerne og fodbolden.

Det fyger med store vendinger, når Michael Jensen (O), Stine Rahbek Pedersen (Ø), Simon Knudstrup (F), Allan Kristensen (C) og André Amingsø fra Nye Borgerlige slår sig sammen i et fælles opråb.

Et opråb, de selv kalder for en lokalpolitisk protest.

For selvom de seks medlemmer af kommunalbestyrelsen er uenige om meget, er der én ting, de er rørende enige om:

At afskaffelsen af Store Bededag var en fejl.

Derfor har de foreslået, at administrationen skal undersøge mulighederne for at gøre Store Bededag til en kommunal fridag. Et forslag, som økonomiudvalget har besluttet at gå videre med.

Derfor skal administrationen nu undersøge de praktiske og økonomiske forhold, før en beslutning skal træffes i kommunalbestyrelsen.

En trodsreaktion

Det var Dansk Folkepartis gruppeformand i Ballerup, Michael Jensen, der var den første til at stille forslaget.

”Da jeg havde skrevet forslaget, var der flere, der henvendte sig. Og det er sjovt, for vi har jo forskellige holdninger til, hvorfor vi er med,” siger Jensen, der selv kalder forslaget en ’trodsreaktion’.

”Det er en trodsreaktion på en uduelig regering, som fjerner en helligdag. Jeg synes, det er vanvittigt, at Mette Frederiksen og company går ud og fjerner en helligdag uden at involvere arbejdsmarkedsparterne og Folkekirken. Det er fuldstændig utåleligt for mig,” siger DF’eren, der hurtigt fik opbakning fra flere af sine lokalpolitiske kolleger, heriblandt Stine Rahbek Pedersen fra Enhedslisten.

”Hvis de under valgkampen havde sagt, at de ville fjerne en helligdag, så ville jeg have haft respekt for det. Men ud af ingenting præsenterer de det som en finansiering og gør noget helt andet, end hvad de har sagt under valgkampen. Der synes jeg, diskussionen om Store Bededag bliver et symbol på en forkert måde at drive demokrati på,” siger Rahbek Pedersen (Ø).

Går ud over lokalsamfundet

Forslaget om at afskaffe af helligdagen blev vedtaget i folketinget med 95 stemmer for og 68 stemmer imod.

”At vi protesterer, sender et signal om, at vi har respekt for, at befolkningen har stemt på os, selvom regeringen gør noget andet, end det, de siger. Det er en måde at sige til Christiansborg, at ej, så stopper festen altså. I er nødt til at lytte på, hvad jeres vælgere siger og ikke bare tænke på, hvordan I får mere magt,” siger Stine Rahbek Pedersen.

Den kritik istemmer SF’s Simon Knudstrup, der blandt andet sidder i kultur- og fritidsudvalget.

”Landspolitisk set har det været skandaløst, men det andet, der bekymrer mig, er, hvad det kommer til at betyde for Ballerup. Vi har nogle kulturarrangementer og foreningsarrangementer, som vil blive hårdt ramt,” siger SF’eren.

Hvert år afholdes der blandt andet et fodboldstævne i Ballerup Idrætspark, hvor omkring 150 hold og flere tusind børn kommer for at spille bold. Med afskaffelsen af helligdagen, er 2023 det sidste år, stævnet kan afholdes. Det skriver Ballerup-Skovlunde Fodbold.

”Der er både noget økonomi i det for vores foreningsliv, men vi har altså også en målgruppe af børn og unge, for hvem det er en kæmpe oplevelse. Det er noget, de ser frem til på hele året. Specielt de børn, som ikke har store ferier at se frem til og hvis familier ikke har meget økonomi,” tilføjer Simon Knudstrup.

Først og fremmest er det politisk drilleri, siger Allan Kristensen fra Det Konservative:

“Jeg er også ked af at miste en fridag. Jeg er et kristent menneske, men mere hellig er den ikke. Men jeg tror, vi alle er realistiske omkring, at det nok ikke lader sig gøre. Når det så er sagt, er det stadigvæk vigtigt at markere, at vi ikke synes, det er i orden.”

Michael Jensen (O), Stine Rahbek Pedersen (Ø), Simon Knudstrup (F) har sammen med kollegerne Allan Kristensen (C) og André Amingsø fra Nye Borgerlige gået sammen om at foreslå, at mulighederne for at lave en kommunal fridag på Store Bededag undersøges.