Enighed om kunstgræsbaner

Efter et møde i økonomiudvalget blev en løsning fundet i sagen om kunstgræsbaner, der har kørt i tre år.

De grønne kunstgræsbaner er en mangelvare i Ballerup kommune, men på trods af flere års intens debat, er der endnu ikke blevet etableret flere. Nu er nyt i sagen. Arkivfoto.

Den 21. marts nåede økonomiudvalget til enighed om anlæggelsen af kunstgræsbaner i kommunen.

Det skete, efter et forslag om at etablere et renseanlæg ved banerne, blev præsenteret. Samtidig blev det foreslået, at der skal tages prøver af PFAS og andre miljøfremmede stoffer i drænvandet fra kunstgræsbanen fire gange årligt.

Det har længe været på tegnebrættet, at der skulle anlægges fodboldbaner med kunstgræs. Nærmere bestemt hele 14.000 kvadratmeter til fire baner, kommunens børn og unge kunne gøre brug af.

Tilbage på kommunalbestyrelsens møde den 31. oktober 2022 blev det besluttet, at de kommende kunstgræsbaner i Ballerup Idrætsby skulle udbydes som PFAS-fri kunstgræsbaner.

Men da administrationen undersøgte mulighederne, blev det vurderet, at det var helt urealistisk at få tilbud fra entreprenører til levering af PFAS-frie baner.

Derfor blev det indstillet, at kriteriet for indhold af PFAS i kunstgræstæppet blev ændret til at skulle indeholde så lidt PFAS som muligt.

Et forslag, som klima- og miljøudvalget stemte for på deres møde den 7. marts. Men selvom det atter blev vedtaget at etablere banerne, gik både V og Enhedslisten imod og fik udsat den endelige beslutning til kommunalbestyrelsen.

Efterfølgende var både SF og Radikale ude med kritik om, at man tager idrætten som gidsler i sagen og at man skal til at rykke for at forbedre forholdene for idrætten hurtigst muligt.

Den nye beslutning i økonomiudvalget er der tilfredshed med hos Venstre.

Det skal være i orden

“Det er en sag der går seks år tilbage og det er helt vildt. Jeg er blevet skældt ud for at sende sagen tilbage flere gange, men vi er blevet lovet en PFAS-fri bane og det har vi fået mail på. Men nu viser det sig så, at det ikke kan lade sig gøre, så vi kan godt bakke op om den nye løsning, der er truffet i økonomiudvalget. Vi har ikke noget imod nye baner, men der skal være styr på tingene og økonomien skal hænge sammen,” siger Mikael Wandel, gruppeformand for Venstre.

Stine Rahbek Pedersen (Ø) havde også tidligere været imod planerne, men hun er nu tilfreds med beslutningen.

“M;t oprindelige ændringsforslag blev jo stemt ned, men så undersøgte jeg sagen til bunds og fandt ud af, at det ikke var realistisk med en bane helt uden PFAS. Så jeg stillede dette ændringsforslag, der nu er vedtaget, så jeg er godt tilfreds. Vi har brug for de baner til idrætslivet, så det er en bedst mulige løsning,” siger Stine Rahbek Pedersen.

Dermed er der tilsyneladende enighed om at etablere kunstgræsbanerne, men det hele skal endeligt besluttes i kommunalbestyrelsen.

De grønne kunstgræsbaner er en mangelvare i Ballerup kommune, men på trods af flere års intens debat, er der endnu ikke blevet etableret flere. Nu er nyt i sagen. Arkivfoto.