Verdensmål 3: Arbejdspladsen skal være et rart sted at være

Elis (tidligere Berendsen) var den første virksomhed i verden, der blev verdensmålcertificeret. I hverdagen er det dog ikke de store SDG-mål, men medarbejdernes sundhed og trivsel, der er i fokus.

»Tænk på dine kollegaer!!! Luk porte, døre og vinduer. Vi vil gerne undgå kulde & træk. DU gør en forskel« På døren ind til vaskeriet på Høgevej i Hillerød hænger et A4-ark med en venlig henstilling om at huske at tage hensyn til medarbejderne indenfor. På opslagstavlen på kontoret hos afdelingschef Claus Bennetzen hænger en målfast tegning af en læskærm, som en af medarbejderne har lavet som forslag til, hvordan problemer med kulde og træk kan løses. Begge dele er resultatet af de involverende dialogprocesser, som er en del af hverdagen på hotelvaskeriet Elis i Hillerød.

Claus Bennetzen fortæller om arbejdsgangene, omgangstonen og kulturen på vaskeriet, der sørger for at sengetøj, håndklæder og morgenkåber til hoteller rundt omkring i hovedstadsområdet er renvaskede og nystrøgede.

Hedder nu Elis Danmark A/S

Han er stadig i gang med at vænne sig til det nye firmanavn, Elis Danmark A/S, som det tidligere Berendsen Textil Service A/S nu hedder. Elis-navnet har været officielt i brug siden den 11. januar 2021, men navnet Berendsen er ikke så let at skylle ud af fortællingen om en virksomhed, der har sat bæredygtighed i centrum længe før begrebet blev formuleret som 17 verdensmål.

- Jeg har selv været her i 14 år, og det første jeg blev oplært i var WECO, der står for vand, elektricitet, kemi og olie. Vi har altid haft fokus på, hvordan vi kunne opnå besparelser, så vi var meget verdensmålsparate, da bæredygtighed blev et buzzword, siger Claus Bennetzen.

De første i verden

Elis blev under navnet Berendensen verdensmålscerfificeret som den første virksomhed i hele verden. Det skete i 2019, og i dag har virksomheden især fokus på fire verdensmål. Et af dem er mål nr. 3: »Sundhed og Trivsel.

- Men det med Verdensmålene er ikke noget, vi går og taler meget om her i produktionen. Vi har præsenteret målene på vores møder, men hånden på hjertet. De skal have en kobling til din hverdag, før de bundfælder sig. Hos os handler det mere om indholdet end indpakningen, det vil sige, at alt det vi gør, har en effekt, siger Claus Bennetzen.

Arbejde og uddannelse

Og hvad er det så de gør så godt hos Elis i forhold til sundhed og trivsel? Claus Bennetzen forklarer, at et hotelvaskeri, som det han er chef for, følger sæsonerne i hotel- og restaurationsbranchen. Det vil sige, at der er meget travlt i sommersæsonen med 150 medarbejdere på lokationen i Hillerød, som arbejder i tre-holdsskift, mens vinteren er den stille periode, og her under corona er virksomheden også hårdt ramt af nedlukningen. 70 procent af de ansatte er sendt hjem med lønkompensation.

- Vaskeribranchen er ikke en eftertragtet branche, og det er typisk hårdt arbejde, men vi vil have, at folk har det godt, og hvis du vil skabe trivsel i medarbejderflokken, så skal du bygge på sunde værdier og sørge for, at arbejdspladsen er et rart sted at være. Folk bliver her længe, vi fejrer ofte jubilæer, så det ser ud til at vi er lykkedes med det, siger Claus Bennetzen.

Hos Elis er der ti års medarbejderancinitet i gennemsnit.

Åbenhed og dialog

Det betyder også, at stemningen har været langt nede i kulkælderen, da det på grund af coronasituationen blev nødvendigt at skære ned på staben.

- I sådan en situation er det vigtigt, at vi taler om det. Vi har faste møder, hvor vi sætter ord på tingene, og vi er åbne, hvis vi er nødt til at afvikle, så siger vi det, siger Claus Bennetzen.

Det gælder om at kende nogen, hvis man gerne vil have job på vaskeriet, for der ansættes primært gennem anbefalinger fra medarbejderne. Som ny bliver man typisk ansat i højsæsonen, som det der kaldes for sommerfugle, hvorefter de bedste, mest engagerede og mest loyale kan blive fastansat.

Mange nationaliteter

- Her arbejder vi mange nationaliteter sammen. På et tidspunk talte jeg her i Hillerød 15 forskellige, og på landsplan er det 23 nationaliteter. Vores medarbejdere ved, at vi gerne vil holde på dem, de bliver uddannet og får et kompetenceløft, siger Claus Bennetzen.

- Vi har ikke opgaver til alle hele året, derfor tilbyder vi danskundervisning om vinteren, hvor der er mere stille. Det betyder, at vi både holder på den gode arbejdskraft og opkvalificerer dem til en karriere hos os. Det passer perfekt, for dem, der arbejder her, vil gerne lære sproget og integreres, fortæller Claus Bennetzen.

Sprog og kultur

Undervisningen foregår som udgangspunkt på arbejdspladsen. Det seneste år er de intentioner dog også blevet udfordret af coronasituationen, men ønsket er, at folk møder ind enten for at løse opgaverne i vaskeriet eller for at lære dansk. Men et er at lære sproget. En anden ting, der ofte også kræver lidt tilvænning, det er, at man faktisk har medindflydelse og bliver hørt.

- Vi er helt afhængige af at vide at noget er galt for at kunne handle på det, så når vi finder ud af, hvad vi er mindst gode til, så sætter vi initiativer i gang, siger Claus Bennetzen.

Stilhed før idestorm

Det seneste initiativ er det, der afspejler sig i tegningen på opslagstavlen og henstillingen på døren ind til vaskeriet. Det er resultater af et gruppearbejde på tværs i virksomheden, fordi det kom frem, at der var problemer med træk og kulde.

- På det første møde, var der ret stille, men ved det tredje møde, så sprudlede det med ideer. Det er ikke alle, der er vant til at blive hørt, så nogle skal lige vænne sig til, at det er ok at sige sin mening, men folk ved, at det kan vi her, så de kommer til mig, hvis der er noget. Og er der noget, vi ikke er så gode til, så handler vi på det, fortæller Claus Bennetzen

- I det her tilfælde, så kan vi løse noget i forhold til indretning af lokalerne. men andre gange handler det om at ændre adfærd. Tit stod døren åben af glemsomhed eller en havde åbnet et vindue i nærheden af en varm maskine, så det handler om at skabe forståelse for at vise hensyn til hinanden, siger han.

Sikkerhed i fokus

Sundhed på arbejdspladsen og ikke mindst sikkert arbejdsmiljø er nemlig også i fokus hos Elis, der som en del af sine tre CSR ledestjerner i arbejdet med verdensmålene ønsker at blive kåret som Danmarks bedste arbejdsplads. Et af de konkrete mål i det arbejde er at nedbringe arbejdsulykker til nul.

- Vi har maskiner, der er farlige og typiske skader her er, at man får påkørt en fod eller får en finger i klemme, når vi kører rundt med tøjcontainerne, men nu er vi her i Hillerød oppe på 460 dage uden ulykker, siger Claus Bennetzen med tilfredshed.

Det kommer dog ikke af sig selv. En aktuel sikkerhedskampagne sætter fokus på at skabe en sikkerhedskultur gennem observationer og ronderinger, der forudser og forebygger ulykkerne, før de sker.

- Vi skal skabe forståelse for, hvad det betyder for mig, og hvad jeg selv kan gøre for at højne sikkerheden, siger Claus Bennetzen.

Hele værdikæden i spil

Miljøområdet er også stadig vigtigt, hvor vaskepulveret kan doseres helt ned til 0,5 gram, så der ikke bruges mere end nødvendigt. Hele værdikæden i virksomheden er også trimmet. Indkøbsafdelingen rejser ud til leverandørerne i Asien og Afrika for at sikre, at lagner, dynebetræk og håndklæder bliver produceret under bæredygtige forhold. Det er Elis, der ejer tekstilerne og lejer dem ud til hoteller og restauranter, og når et lagen eller dynebetræk er slidt eller får en plet, så sendes de kasserede tekstiler så vidt muligt videre til genbrug i forskellige former og bliver for eksempel syet om til muleposer hos Reuse Remade, til skjorter af Hjelt eller brugt i foret til sko fra WAIR. Eller de gamle håndklæder gives væk til herberger for hjemløse eller hundekenneler.

- Vi har en app, hvor vi deler den slags nyheder med hinanden. Der er en stolthed over, at vi genbruger så meget, så når der igen er leveret tøj til et projekt eller til velgørenhed, så flager vi med alt det, vi kan flage med. Vi går meget op i at gøre det bedre både for medarbejdere og vores medmennesker, siger Claus Bennetzen.

Elis blev under navnet Berendensen verdensmålscerfificeret som den første virksomhed i hele verden. Det skete i 2019, og i dag har virksomheden især fokus på fire verdensmål. Et af dem er mål nr. 3: »Sundhed og Trivsel. Foto: Allan Nørregaard

- Vaskeribranchen er ikke en eftertragtet branche, og det er typisk hårdt arbejde, men vi vil have, at folk har det godt, og hvis du vil skabe trivsel i medarbejderflokken, så skal du bygge på sunde værdier og sørge for, at arbejdspladsen er et rart sted at være. , siger Claus Bennetzen.

Hver uge er der møde i kantinen og sikkerhed for eksempel i form af frie flugtveje er et vigtigt emne. Foto: Allan Nørregaard

Verdensmål nr. 3: Sundhed og trivsel

Vi fortæller i denne artikelserie om, hvordan nordsjællandske virksomheder arbejder med FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling.