Gymnastikforening strækker armene ud

Flere børn med blandet baggrund skal indlemmes og tage del i foreningslivet. Sådan lyder målet for fremtiden for Sønderlundskvarterets Idrætsforening i Roskilde. Under overskriften »Gymnastik og Fællesskab for Alle« forsøger man her at udbrede foreningskulturen i kredse, hvor det måske ikke ligger ligefor at involvere sig i de lokale foreninger.

- Vi har fokus på børn fra andre kulturer, og som ofte er tosprogede. De har godt af at være med i en forening, da det virkelig hjælper med at få dem ind i det her fællesskab - både vores lille fællesskab i foreningen, men også det større, for Danmark har jo en utrolig stor foreningskultur, som børnene ikke er vant til, siger Jeppe Bardrum, som er instruktør og projektmedarbejder i Sønderlundskvarterets Idrætsforening.

Ifølge ham kan foreningslivet på flere måder klæde børnene på til dagligdagen.

- Vi oplever, at det kan hjælpe med en masse ting, både socialt og med hensyn til selvtillid i et fællesskab, hvor man føler sig mere hjemme både her og i skolen. Den følelse kan samtidig øge produktiviteten og glæden ved det hele, siger han.

Hjælp til det praktiske

Et af de projekter, gymnastikforeningen SIF allerede kører, kalder de for Get2Sport, som i første omgang blev til i samarbejde med Roskilde TeamGym. Med Get2Sport får børnene og deres familier hjælp til de mere praktiske aspekter.

- De får lov at komme ind gratis, og der er en følgeordning, hvor de samles i en gruppe og kommer af sted. Så har vi instruktører til dem, hvor de får noget undervisning, forklarer Jeppe Bardrum.

Han påpeger dog også, at det er svært for alvor at få foreningskulturen ind under huden, hvis børnene sluses sammen med dem, de i forvejen kender.

- Det er selvfølgelig begrænset, hvor meget kultur man kan nå at opleve på den måde, fordi de netop er sammen med dem, de alligevel er sammen med til daglig, siger han.

Glæde og disciplin

De omtalte børn kommer tit fra ressourcesvage hjem, hvilket kan gøre betingelserne for et fast foreningsmedlemskab svære. Her kommer Jeppe Bardrum ind i billedet.

- Når nogle af de her børn finder glæden ved gymnastik eller får lyst til at prøve noget mere, så er det mit job at tage fat i dem og deres forældre og agere kontaktperson, for det er ikke altid, at forældrene er i stand til at rykke på det. Det er de faktisk meget sjældent, ligesom de heller ikke er i stand til at betale kontingentet for at gå her. Selv hvis de er, får de det tit ikke gjort, så vi skal hjælpe dem med det, siger han.

Jeppe Bardrum sørger også for at følge med børnene til træning, heppe på dem og sikre sig, at det går godt.

- En stor del af udfordringen er disciplin. Selvfølgelig skal de have det sjovt, men når man er i et center med store redskaber og mange mennesker på samme tid, så skal sikkerheden være i orden, så det bliver der sørget for, siger han.

Samtidig er tanken, at foreningskulturen bider sig fast i børnene.

- Vi vil godt prøve at vise vores kultur og dele kulturen med dem, så det bliver en del af deres, siger Jeppe Bardrum.

Sparringsprojekt

Coronaen har betydet, at Sønderlundskvarterets Idrætsforening fysisk har været lukket helt ned. I mellemtiden har foreningen arbejdet på at blive endnu bedre rustet til arbejdet med ikke-foreningsvante børn, og man er også kommet med i kommunens Sociale Partnerskaber-projekt, hvor foreninger over tre år kan sparre med hinanden og dele erfaringer.

- Vi har alle sammen samme opgave med at hjælpe de her børn. Det betyder altså, at hvis jeg bliver sat i kontakt med et barn, som har brug for et eller andet, men det måske ikke er gymnastik, de skal bruge, så har jeg nu en hel gruppe af mennesker til rådighed, hvor jeg bare kan sige »Hvad med basket? Hvad med fodbold? Er det det her, du gerne vil?« Og så er der en person på den anden side, der er klar til at tage imod dem, siger Jeppe Bardrum.

Med ombord på projektet er blandt andre også Roskilde KFUM, Roskilde Basketball Club, det kreative frirum i Turning Tables og Roskilde Aikido Klub.

- Det, vi alle sammen gør i denne her gruppe, er at strække hænderne ud og så håbe, at så mange som muligt vil tage imod dem. Og de skal altså bare så langt ud, så børnene ikke behøver at strække sig overhovedet. For det har de virkelig svært ved. Der sker meget derhjemme til daglig, som gør, at der ikke rigtigt er overskud til alt det her, siger han.

Klar til fremtiden

I forvejen har SIF også aftaler med Nordea-fonden, DGI/DGF og Roskilde Kommunes Start og Udviklingspulje, der alle støtter foreningens arbejde, som også understøttes af SIF's egne midler.

Jeppe Bardrum fortæller desuden, at foreningen har lagt en plan for de tre år og er klar til at sætte i gang, når myndighederne giver grønt lys. I mellemtiden planlægges fremtiden.

- Jeg bruger en masse tid i samarbejde med min bestyrelse med at tage de erfaringer, vi fik i foråret, hvor vi måtte lidt, og bygge på dem. Lave en masse aftaler med skolerne og sørge for, at de er med. Der er alle de led, det skal igennem, og det er dem, vi prøver at glatte ud, så alle er med på, hvad der foregår, og hvilke muligheder der er, så det bare kører.

- Det er det, vi arbejder på lige for tiden - og så håber vi selvfølgelig bare, at der snart kommer nogen i centeret igen, siger Jeppe Bardrum.