Advarsel: Ældre på plejecenter skal passe på vandet

De ældre må ikke drikke vandet på Solhøj Plejecenter i Mern.

Målinger afslører, at der er et forhøjet antal af coliforme bakterier i vandet i området omkring ældrecentret, som overskrider miljøstyrelsens grænseværdier.

Den dårlige vandkvalitet er sundhedsfarligt for svagelige borgere. Det vurderer Vordingborg Kommune og Styrelsen for patientsikkerhed.

Derfor opfordres beboerne på plejecentret til at koge vandet eller drikke flaskevand.

- Der er ingen, der er blevet syge, understreger ingeniør Hanne Jørgensen fra kommunens afdeling for Byg, Land og Miljø.

Ifølge Hanne Jørgensen opdagede man de coliforme bakterier ved en rutineprøve af vandet i fredags. Mandag tog man opfølgende prøver, som der lå svar på i onsdags.

- Her så vi, at der var en overskridelse af grænseværdien og kogegrænseværdien, siger Hanne Jørgensen.

I går, torsdag, sendte hun en vejledning ud til plejecentret, når det gælder madlavning, personlig hygiejne, opvask, tøjvask og rengøring.

Hvorfor sender I først noget ud torsdag, når I havde det fulde overblik om onsdagen?

- Vi ville ikke piske en stemning op. Kunsten er at få folk til at reagere på det, når vi melder noget ud, siger Hanne Jørgensen.

Jagten er gået i gang

Vandet til plejecentret kommer fra Mern Vandværk. Her har man på egen hjemmeside og på en lokal facebookside oplyst til borgerne i Mern, at der er bakterier i drikkevandet.

- Bakterierne kommer ikke fra vandværket. Den ligger ude i vores ledningsnet eller andet mystisk sted, siger vandværkets formand, Helge Christensen.

Han oplyser, at vandværket har taget 10 vandprøver rundt omkring i området for at få indkredset bakterierne.

Prøverne er sendt til Statens Serums Institut. Derefter går der 24 timer, før man får svar.

Helge Christensen maner til besindighed.

- Bakterierne er ikke sygdomsfremkaldende, og de lever kun i koldt vand, siger han.

Kommunen oplyser ligeledes, at man vurderer, at det et forhøjede antal af coliforme bakterier ikke vil påvirke raske borgere.