Åbent brev til Realdania By og Byg A/S

Synspunkt

: Kære Anne Mette Rahbæk, projektleder, Realdania By og Byg A/S.

Jeg er personligt meget glad for jeres køb af Støberihallerne og er overbevist om, at Realdania har gjort den rette investering, som også matcher med jeres slogan »Skabende Livskvalitet«.

Støberihallerne huser i dag et brandmuseum, som er trækplaster for børnefamilier, samt et storslået bådebyggeri, som Præstøborgerne og de besøgende med turisterne er begejstret for. Hallen syder af liv under normale forhold uden corona og bekræfter byens unikke image og sjæl.

Dette unikke må Støberihallerne ikke gå glip af, når lejemålene deles ud.

Et borgerhus med borgerservice og diverse mødelokaler er ideelt for matriklen. Men, kulturperlen må ikke flyttes, da den bekræfter det historiske og beliggenheden for Støberihallerne.

Hvorfor destruere det historiske på matriklen?

Realdania kan spare en stor sum penge, hvis man nøjes med at restaurere denne hal, som den tager sig ud i dag i »rå fremtoning« med rå vægge, bærende bjælker med trækonstruktion, nyt tag samt cementgulv. Brandmuseum og bådebyggeri forbliver, hvor de er.

Den første del af hallen kan benyttes af op til 300 personer til fester, sammenkomster, firmatræf, receptioner, fastelavn med mere. Vigtigt for byen med netop denne mulighed og lokalitet.

Vi havde jazzband i gården sidste sommer, hvor brandmuseet med den gamle brandbil var mobil bar for de mange besøgende. Den perfekte atmosfære i hyggelige og charmerende omgivelser med en akustik i verdensklassen.

Støberihallerne har altid spillet en central rolle ved Fransk Forår og i juli-weekenderne, hvor samtlige butikker med udstillere i gården holder åbent hus. Præstø bymidte må ikke miste denne kulturperle, som er opstået på private ildsjæles initiativer.

Jeg tror, livet vil gå forbi Støberihallerne med den hyggelige gård, hvis kun kommunen med borgerservice, bibliotek og Lokalhistorisk Arkiv flytter ind. Jeg tror ikke, stedet vil kunne tiltrække de mange besøgende til Fransk Forår samt de mange weekender forår, sommer og efterår, hvor der holdes åbent i hele den gamle bydel.

Som Præstøborger er jeg stolt over at kunne gøre opmærksom på disse facts, som byen, borgerne, besøgende, turisterne, handelslivet og investorerne må glæde sig over.

NB! Bådebyggeriet er blevet tilbudt sølle 80 kvadratmeter areal på havnen, hvor minimumskravet var 150 kvadratmeter, så initiativtagerne Stefan Preusche og bådebygger Jens Olav Hansen må da miste gejsten og glæden for gennemførelsen af deres store projekt til gavn for byen, skolerne og det gamle håndværk.

Jeg håber, Realdania By og Byg A/S sammen med Vordingborg Kommune kan komme overens om den rette fordeling af lejemålene i Støberihallerne, hvor kommunen allerede har tilbudt bådebyggeriet en hjælpepakke, og hvor Realdania eventuelt kunne overveje at sponsorere med fri husleje i en given periode.

Det er også byforskønnelse at bevare!

(forkortet, red)

Peter Jantzen

Adelgade 18, 2th

Præstø