Filmstriben anbefaler: Dokumentar om en barndom i skygge af krig

Mattias Blicher, cand.mag, Vangede Bibliotek

Oleg er ti år. Efter skole leger han med sin fætter Yarik nede ved floden eller går på opdagelse i den halvforladte landsby Hnutove, hvor han bor hos sin bedstemor, Alexandra.

Bedstemor viser Oleg, hvordan man hugger brænde og tager ham med på kirkegården, hvor Olegs mor ligger. Olegs far hører vi aldrig om.

Om natten lyser sporlysprojektiler himlen op, og mortérildens brummen er for det meste et støt lydtapet, når den ikke kommer for tæt på.

Hnutove ligger i Donetsk i det østlige Ukraine, og floden Kalmius danner en slags grænse mellem ukrainske tropper og prorussiske seperatistsstyrker. Krigen er lige ovre på den anden side, men alligevel noget man betragter på afstand som et mystisk vejrfænomen.

Himlen males af artilleri

En nat står den dog lige for døren. Den sorte himmel bliver overmalet af gul, rød og lilla fra artilleri.

Bedstemor har truffet sine forholdsregler og flyttet sengene ned i kælderen, som er mere sikker i tilfælde af granatnedslag. Væggene ryster, og bedstemor holder Oleg i sine arme. Hun insisterer dog på at blive boende.

"Enhver hund er løve i sit eget hjem," som hun siger på et tidspunkt.

Oleg begynder at tilbringe tid sammen med den noget ældre dreng Kostya. Kostya har en pistol, og Oleg og Yarik får lov at skyde til måls, mens Kostya ryger smøger.

I en tom fabrikshal går det dog galt. En kugle rikochetterer ind i Olegs fod. Kostya forklarer roligt Oleg, hvad der er sket, mens Olegs største bekymring er, hvordan bedstemor vil reagere.

De kører til hospitalet og ånder lettet op, da sygeplejersken fortæller, at det ikke er slemt. Kort efter er Oleg sammen med Kostya igen. Nu skyder de til måls efter frøer i en brønd.

Når Kostya skyder lemmer af de stakkels frøer, ser Oleg til med en forbudt fascination. Da Oleg selv dræber en frø, bliver han ramt af alvor og samvittighed.

Vil hærdes og blive mand

"Vi skal kunne udholde alt," siger han.

Han vil hærdes og blive en rigtig mand, og selvom bedstemor er en stor blød klippe midt i en tragisk barndom, så søger Oleg instinktivt en faderfigur.

'Olegs krig' er et usentimentalt portræt af en simpel barndom i naturskønne omgivelser, hvor krigens gru konstant lurer i baggrunden.

Det er imponerende, at instruktør, Simon Lereng Wilmont, som også står bag kameraet, er kommet så tæt. På intet tidspunkt ænser personerne kameralinsen.

I sådan cirka et år har Wilmont fulgt bedstemor og Oleg, og det er der kommet en særdeles poetisk og dybt rørende dokumentar ud af.

Filmen har vundet flere priser, og selvom der efterhånden er lavet en del dokumentarer om krigens rædsler, er 'Olegs barndom' enestående god.

Det er hverdag og et stykke skæbne serveret poetisk og nøgternt et gudsforladt sted ved Europas østlige grænse.