"Smilende Susie"-sangerinde tvunget til stop

Birgit Lystager slog igennem på dansktopscenen med hits som "Smilende Susie". I dag har hun lagt musikken på hylden. Mandag den 15. februar fylder hun 75 år.

Birgit Lystager hittede stort på dansktoplisten i 70'erne, mest kendt med hittet "Smilende Susie".

I 2006 udkom hendes sidste udgivelse, "Mine Sange". En opsamlings-cd, der kronede den kendte dansktopsangerindes karriere.

Birgit Lystager, der 15. februar fylder 75, er født og opvokset i Aarhus-bydelen Viby, og allerede som 15-årig debuterede hun som jazzsangerinde i Randers Jazzklub.

I 1966 fik hun også tv-debut på ungdomsprogrammet "Fokus", og her fik pladeselskabet RCA øjnene op for det unge talent.

De skrev derfor en pladekontrakt med hende, og de følgende år blev Lystager også en del af ensemblet Jazzminerne.

Gennem årene har Birgit Lystager også arbejdet med personligheder som Ben Webster og Toots Thielemans samt et utal af store danske musikere. Hun har sågar også fået udgivet musik i Japan.

I 1969 var det hele dog ved at slutte alt for tidligt. Birgit Lystager var impliceret i en voldsom trafikulykke.

- Jeg fik kraniebrud, og det udløste mine tendenser til gigt i ryg og skuldre, som nok ligger i generne, sagde hun til Familie Journal i 2017.

Ulykken stoppede dog ikke sangerinden, og året efter, i 1970, udgav hun karrierens største hit: "Smilende Susie".

Men det var primært et skrantende helbred, der i sidste ende tvang hende til at droppe musikken.

- Til sidst gav det så meget åndedrætsbesvær, når jeg sang, så jeg var nødt til at opgive i hvert fald lange koncerter, sagde hun i interviewet med Familie Journal.

Karrieren sluttede endeligt med udgivelsen af den store opsamlingsboks i 2006. Men inden da havde hun trappet kraftigt ned for musikkarrieren.

Herfra bevægede Lystager sig over i den spirituelle verden og begyndte at arbejde med alternative behandlingsformer. Hun maler også og arbejder i det hele taget meget med den kunstneriske verden.

Privat er Birgit Lystager gift med guitaristen Poul Freiber, som hun mødte i 1978, og som hun også har udgivet musik sammen med. Parret har ingen børn.