Corona-millioner til virksomheder: Denne branche får mest

I begyndelsen af året havde 715 virksomheder og selvstændige i Gribskov fået godkendt deres ansøgning om kompensation under corona-krisen i 2020. 81 millioner løber det samlede beløb op i, hvor blandt andet nogle af Gribskovs badehoteller ligger i den øverste del af listen over, hvem der har fået tildelt mest kompensation.

Det viser en aktindsigt, som Frederiksborg Amts Avis har fået hos Erhvervsstyrelsen den første uge i januar.

På top 10 figurerer både Gilleleje Badehotel, Helenekilde Badehotel og Hotel Gilleleje Strand, hvor sidstnævnte har fået godkendt et kompensationsbeløb på lidt over 1,3 millioner kroner.

En tredjedel af pengene skal dog betales tilbage, da beløbet stammer fra første periode af corona-krisen i foråret, fortæller Gitte Artby, der er administrerende direktør og indehaver af Hotel Gilleleje Strand.

- Vi søgte på det maksimale de tre måneder, man kunne søge, men vi åbnede, så snart vi kunne, så vi havde kun lukket i to måneder, forklarer hun.

- Det gik fint med at søge, og det gik også hurtigt med at få udbetalt kompensationen, men som sagt kommer der en slutregning.

Hotellet overlever

Kompensationen har betydet, at hotellet har kunnet overleve, fortæller hun.

- Uden det havde det slet ikke kunne lade sig gøre - vi har rigtig mange faste udgifter hver dag. Ellers havde vi også måttet fyre personale, og det har vi så heldigvis undgået.

Der er tre forskellige kompensationsordninger, man som virksomhed eller selvstændig kan søge, hvis corona-krisen og/eller restriktionerne har haft indflydelse på indtægten. Man kan få delvis kompensation for løn og faste omkostninger (inkl. betaling til revisor), og der er også en ordning, som selvstændige kan søge.

Ikke nemt at søge

Selvom kompensationen har betydet, at strandhotellet har kunnet holde hovedet oven vande, har Gitte Artby alligevel måttet skride til handling på andre måder. Det er som allerede nævnt ikke det fulde beløb til løn og faste udgifter, man får dækket via folketingets hjælpepakker. Og strandhotellet har derudover haft udgifter, som man ikke kan betegne som faste udgifter, for eksempel til linned og et varelager, og de beløb kunne ikke blive dækket, fortæller Gitte Artby.

- Det har stadig kostet rigtig mange penge, og jeg har været ude og låne flere hundredtusinder for at få det til at hænge sammen. Det er ikke sådan, at vi (med kompensationen, red.) så er holdt skadefri. Det koster mange penge at være lukket ned, lyder det.

- Det har været et år, jeg gerne vil glemme. Og som kommer til at trække spor nogle år frem selvfølgelig.

Det har ikke ligefrem været nemt at søge, er Gitte Artbys oplevelse, selvom det gik hurtigt med at få udbetalt kompensationen.

- Sidst skulle jeg lave en masse beregninger, og det skulle til en revisor. Det er temmelig omstændigt at søge, synes jeg.

- Vi har jo både restaurant og hotel - mange forskellige aktiviteter - og jeg tænker, at det måske gør det lidt mere komplekst - sammenlignet med en mindre virksomhed med få ansatte og færre funktioner.

Den nuværende nedlukning fra begyndelsen af december, og som løbende er blevet forlænget, har Gitte Arty endnu ikke søgt kompensation for.

- Her i anden bølge kan man kun søge for den enkelte periode, og da jeg var helt sikker på, at vores periode ville blive forlænget, og da jeg har lidt penge på kontoen - betaling af skat og moms, der er blevet udskudt, og kompensationspengene, jeg fik for meget i foråret - har jeg ventet. Så jeg ikke skal søge fire gange, men måske kun to gange.

Den nuværende nedlukning for restaurationsbranchen gælder til og med den 7. februar, men statsminister Mette Frederiksen har udtalt, at det kan blive aktuelt at forlænge restriktionerne.

»I lort til halsen«

Der er for tiden få bookinger på strandhotellets 25 værelser, og det kan Gitte Artby godt forstå.

- Hvem har lyst til at bo på hotel, hvis man ikke kan gå ud og spise, drikke en kop kaffe eller gøre nogen ting, så det er primært håndværkere og montører.

Om den nuværende situation og fremtiden fortæller Gitte Artby, at hun ikke er hoppet ned i det sorte hul.

- Men jeg står og kigger ned i det en gang imellem. Jeg synes, det er mere tungt denne gang end sidst på en eller anden måde. Men vi skal nok klare skærene og komme igennem det, siger hun.

- Sidste gang havde jeg mottoet »Man skal ikke hænge med hovedet, når man står i lort til halsen«, kom jeg lige i tanke om nu. Og det skal jeg nok have fat i igen, siger Gitte Artby, der håber på en genåbning til marts.

En af de virksomheder, der ikke står på listen over virksomheder, der har fået corona-kompensation, er Græsted Kro og Revy. Kroen har ellers været ramt af nedlukning, og revyen måtte aflyses sidste år.

»Mellem to stole«

Revyen - som udgør hovedindtægten på kroen - kan indehaver René Richardt ikke søge kompensation for, fortæller han. Der blev ellers sidste forår oprettet en særlig pulje til blandt andet nødlidende revyer.

- Vi satte os mellem to stole fra begyndelsen af. Det er det værste, der er sket for os, og vi håber ikke, det bliver vores endeligt, siger René Richardt, revydirektør og indehaver.

I sommer så han sig nødsaget til at erklære revyen - som normalt bliver opført på kroen fra juni til oktober - konkurs.

- Vi måtte ikke spille, men havde kontrakt med folk, som skulle overholdes. Vi var nødsaget til at erklære os konkurs, så de kunne søge hos Lønmodtagernes Garantifond.

På det tidspunkt løb Folketingets hjælpepakker nemlig til 31. august, hvor revyen kunne have søgt om en kompensation, men revyen har en længere sæson end de fleste andre revyer og skulle spille helt til midten af oktober, fortæller René Richardt.

- Det vil sige, vi skulle selv svare lønninger til musik, teknik, skuespillere osv. i den sidste halvanden måned - og det havde vi slet ikke penge til.

Men så udvider man efter 14 dage kompensationsordningen, fortæller han.

- Og så var det jo ærgerligt, vi havde gjort det på den måde. Havde vi bare vidst, at man ville gøre det, så havde der ikke været nogen grund til at gardere spillerne og musikerne, men vi ville bare sikre os, at de fik deres løn. Vi var nok blevet rådgivet på en anden måde, hvis vi havde vidst, at vi kunne søge for hele perioden.

- Det var rigtig skidt, siger René Richardt, der endnu ikke er klar over, om revyen kan afholdes i år.

- Det gør ondt nu

I øjeblikket er René Richardt ved at undersøge, om der er hjælp at hente for kroen, som er kørt videre, efter at revyen blev erklæret konkurs.

- Vi skraber bunden og kæmper med næb og kløer for at holde en god forretning i gang, så vi har ikke haft så meget overskud til at prøve at forhøre os hos advokater og revisorer. Det koster jo også, og vi har ikke de mange tusind kroner, det koster at få undersøgt tingene, fortæller han.

Det kan være, at kroen kan modtage kompensation for faste omkostninger som husleje, internet telefon osv.

- Nærmest arbejdet gratis

Når det kommer til lønkompensation, gør René Richardt sig dog ikke de store forhåbninger.

- De senere år har Vibe (René Richardts kone, red.) og jeg nærmest arbejdet gratis for at få det til at løbe rundt, så vi står ikke på nogen lønningsliste. Derfor er det svært at søge lønkompensation for det. Vi betaler løn til en kok, og alle andre er sendt hjem - men de er ikke fastansatte. Det er det, der er vores problem.

I disse dage kan man bestille take away hos Græsted Kro, der som alle andre i restaurationsbranchen er ramt af nedlukningen.

- Vi kigger længselsfuldt på telefonen og er klar til at lave mad, så snart folk bestiller, siger René Richardt.

- Vi kan godt mærke, at det gør ondt nu. Vi savner de 5.000 gæster i revyen, julefrokoster, runde fødselsdage, konfirmationer, familie- og firmafester, som er blevet aflyst. Der kan vi godt mærke, at vi ikke har en buffer.