Plejehjem ramt af britisk corona: Nu skal alle bære mundbind og visir

Som det formentlig første plejehjem i landet kom Patientstyrelsen søndag med en både trist og foruroligende besked:

37 beboere og ansatte er smittet med corona på Kildemarkscenteret og tre af beboerne er med sikkerhed ramt af den særligt smitsomme britiske variant, B. 1.1.7.

- Vi kalkulerer med, at samtlige 19 beboere er smittet med den britiske variant. Den er ikke farlige end almindelig Covid-19. Til gengæld er den langt mere smitsom. Derfor strammer vi op overalt i ældreplejen, oplyser Jacob Bigum Lundberg, direktør for Sundhed og Ældre i Næstved Kommune.

Mundbind og visir

Konkret betyder det, at samtlige ansatte i ældreplejen - både plejehjemsansatte og hjemmehjælpere der kører ud til de ældre - skal bære både mundbind, visir eller briller. Hidtil har der været frit valg mellem mundbind og visir. Nu strammes sikkerhedsproceduren yderligere og dermed trækkes der endnu engang hårde veksler på de ansatte i ældreplejen.

- De fortjener alle en kæmpe respekt. De har indtil nu udvist stor fleksibilitet i deres arbejde og der venter dem nu en stor opgave med at inddæmme den særligt smitsomme variant, siger Michael Perch (S), der er formand for Omsorgs- og Forebyggelsesudvalget i Næstved Kommune.

Samtidig intensiveres smitteopsporingen. Kommunen har udleveret kontaktoplysninger på samtlige pårørende på Kildemarkscenteret, som vil blive kontaktet enkeltvis af Styrelsen for Patientsikkerhed. Det samme gælder for medarbejderne.

- Vi står i en helt ekstraordinær situation, derfor har vi udleveret oplysninger på samtlige ansatte og pårørende, siger Jacob Bigum Lundberg.

I alt er der konstateret 19 smittetilfælde blandt beboere og 18 tilfælde blandt medarbejdere på Kildemarkcenteret og tre af beboerne er altså med sikkerhed konstateret smittet med varianten B.1.1.7.

Lukker landet ned

Der er i alt 99 beboere på Kildemarkscenteret, der er inddelt i tre afdelinger. Indtil videre er der kun konstateret smitte på en af de tre afdelinger.

Det er netop frygten for den britiske variant, der i sidste uge fik regeringen til at forlænge nedlukningen af store dele af Danmark i yderligere tre uger - så de nu gælder til og med 7. februar.

Den britiske variant B.1.1.7 blev opdaget i september sidste år, men den fangede for alvor forskernes øjne, da smittekurven i det sydøstlige Storbritannien fortsatte med at stige, selvom kurven faldt i resten af landet.

Virusvarianten er op mod 75 procent mere smitsom end de almindelige varianter af coronavirus, hvilket kan få stor betydning for smittekurven og i sidste ende også kapaciteten på sygehusene.

Det sker lige nu i både Storbritannien og Irland og nu har den altså også ramt ældreplejen i Danmark - med Kildemarkscenteret som hot-spot.