Sådan bliver P-pladsen ved Danmarks største Plantorama ved Ikea

Det nye Plantorama i Taastrup ved Ikea i Taastrup er i gang med at blive bygget. Foto: Plantorama

Høje-Taastrup: Når Plantorama i Taastrup til foråret slår dørene op på ’Vindmøllegrunden’, vil landets største have- og oplevelsescenter været bygget på nye, intelligente løsninger. Ved at genanvende jord på grunden, som ellers skulle køres væk, spares klimaet for mere end 10 tons unødig CO2-udledning. Regnvandsopsamling og solenergi skal bidrage til driften af centeret, og fra rod til bladspids er klimahensyn tænkt ind i forretningen.

- Bæredygtighed er med i alt, hvad vi foretager os, og vi tænker det ind helt fra begyndelsen i vores byggeprocesser. Da der skulle graves ud til fundamentet i Taastrup, valgte vi faktisk at genanvende en kæmpe del af jorden, fremfor at køre den væk, og på den måde udfordrer vi hele tiden os selv og prøver at udtænke smarte løsninger til fordel for miljøet, hvor vi kan, siger Peter Vang Christensen, der er administrerende direktør i Plantorama.

Ud af i alt 49.000 kubikmeter jord, der blev gravet ud til fundamentet, er alt ren jord – de 43.000 kubikmeter – blevet genbrugt på grunden. Jord, som det ellers ville have krævet 1954 lastbiler at flytte til de nærliggende Hyldager Bakker, og som der i stedet spares 10,3 tons CO2 ved at genanvende på stedet. De sidste 6000 kubikmeter jord, der ikke var rent nok til at blive på grunden, er kørt til deponi eller rensning.

Inviterer lyset ind

Med automatisk styring af lyset og ved at gøre taget mere gennemsigtigt, så sollys lettere kan strømme igennem, bliver det muligt at reducere brugen af kunstigt lys i det nye center i Taastrup.

– I stedet for at lyset brænder for fuld styrke, når solen skinner fra en skyfri himmel, kan vi lukke mere dagslys ind gennem taget, mens det kunstige lys automatisk drosler ned i effekt. På den måde kommer vi til at spare en masse kilowatt-timer, men der er naturligvis den lysmængde, der skal være, og vi går på ingen måde på kompromis med væksten og kvaliteten i vores produkter, siger Tue Akstrup Jensen, der er projektchef for byggeri i Plantorama.

På taget af centeret skal et 1200 kvadratmeter stort solcelleanlæg med 620 paneler bidrage til centerets elforbrug. Det skal genere 203.725 kilowatt-timer om året, hvilket i gennemsnit svarer til mere end 50 danske husstandes årlige forbrug og bidrager med en årlig CO2-reduktion på 95.704 kg. Fra tagarealerne opsamles regnvand til vanding af centerets mange planter i en underjordisk tank på 300.000 liter.

Parkering i pagt med naturen

De grønne løsninger er tænkt ind i alle aspekter af byggeriet af den nye Plantorama i Taastrup. Med øje for byggegrundens eksisterende terræn etableres der parkeringsfaciliteter både under det kommende center og i det fri.

- Der er en naturlig forhøjning på grunden, og frem for at gå ind og ændre i terrænet, vil vi hellere tilpasse os det eksisterende miljø. Det bliver derfor den første Plantorama med et underjordisk parkeringsanlæg. Ved de udendørs parkeringsområder giver vi plads til biodiversitet og skaber et naturligt og grønt område, som det samtidig er rart at være i, siger Tue Akstrup Jensen.

Fakta om Plantorama i Taastrup

Plantorama i Taastrup åbner i foråret 2023 og bliver med et areal på 15.000 kvadratmeter Danmarks største.

Ud over have-, dyre- og boligartikler får Plantorama i Taastrup også Restorama, Espresso House og aktivitetsområdet Spirestrup til børn.

Et 1200 kvadratmeter stort areal på taget bliver dækket af 620 solcellepaneller, der årligt skal producere 203.725 kWh, hvilket forventes at give en reduktion i CO₂-emissioner på 95.704 kg/år.

Fra tagarealerne vil regnvand blive opsamlet i en tank, der kan indeholde 300.000 liter vand, som skal bruges til vanding af centerets planter.

130 af i alt 440 parkeringspladser kommer til at være under det kommende havecenter.

På vores Facebook-side kan du deltage i debatten