Fernisering med fredsplakater

Emilie, Vigga, Liva, og Mynte med deres vinderplakater ”Alt bliver godt igen“, ”Walk together from darkness to light“, “An ideal world” og ”Together we stand“. Foto: Kaj Bonne.

Der er krig i Ukraine, Yemen og Etiopien og adskillige andre steder i verden, og i den seneste Global Peace Index kan man læse at verden i det seneste år generelt er blevet et mindre fredeligt sted – hvilket har været trenden i 11 ud af de sidste 14 år. Så krig og fred er noget som vi alle burde forholde os til.

Det gjorde man på grafisk vis på Buddinge Skole mandag eftermiddag. Her stod Lions Gladsaxe nemlig for en fernisering af 6. klasserne på Buddinge Skoles fredsplakater, med temaet ”Vis vejen med medfølelse”, der er en del af Lions’ internationale plakatkonkurrence.

Plakaterne har været en del af et forløb, hvor børnene har diskuteret betydningen af fred og efterfølgende har skulle udtrykke hvad fred betyder for dem symbolsk. Og masser af børn og voksne var mødt op, og gik rundt og så på billederne, og talte om motiver og kunstnerisk udførelse.

Plakaterne visualiserede blandt andet farverige hjerter med alverdens flag, en henholdsvis frodig og falmende klode, en ”Stairway to peace”, glade og håbefulde regnbuer – samt temaer som venskab, medfølelse og en døende verden i brand.

- Alle har lagt en stor indsats, og plakaterne er af høj kvalitet. Børnene har talt meget om hvad man kan gøre som børn – og de kan tale om fred, og dele deres tanker. For der er måske en fremtidig statsminister her, fortæller Jesper Heeager fra Lions Gladsaxe, som har været ansvarlig for konkurrencen.

Giver bedre verdensforståelse

Parametrene for konkurrencen var at billedet skulle være originalt, af kunstnerisk værdi og en god fortolkning af årets tema.

Vinderne – der fik diplom og gavekort til Ismageriet - blev Liva fra 6.a., for et ”originalt og nytænkende billede”; Vigga fra 6.b., for et billede der var ”flot og enkelt i udtrykket”, Mynte fra 6.c., for en plakat ”hvor der leges med formerne”, og Emilie fra 6.b., for et billede der ”illustrerer konkurrencens tema med mange små historier”.

Vigga fra 6.b. fortalte efterfølgende at hun ikke havde regnet med at vinde, men at det havde været en stor oplevelse, og at hun var vildt glad.

- Jeg synes at jeg, med konkurrencen, er kommet meget mere ind på, hvad der sker ude i verden, og forstår at andre har det svært – som i krigen i Ukraine, tilføjede hun.

Global konkurrence

Lions holder hvert år en fredsplakat-konkurrence for skoleelever der er fyldt 11, 12 eller 13 år verden over. Der er efterfølgende en distriktskonkurrence, en national konkurrence og en global konkurrence.

Førstepræmien består af 5.000 US$ kontant (eller et tilsvarende beløb i lokal valuta), samt en rejse for vinderen og to familiemedlemmer til prisuddelingen som finder sted ved Lions Dag med De Forenede Nationer.

Danmark er, ifølge Global Peace Index, som udgives af den uafhængige ngo, Institute for Economics & Peace, det 4. mest fredelige land i verden, og Europa er den fredeligste region. Afghanistan, Yemen og Syrien udgør indeksets tre mindst fredelige lande, og Mellemøsten og Nordafrika de mindst fredelige regioner.