Børneliv og kulturmøder smelter sammen i nyt hus

Tina Gjerstrup-Olsen er klyngeleder for de dagtilbud Solsikken og Taastrupvang, som skal flytte til Børne- og Kulturhuset lige efter nytår. Hun glæder sig over de nye rammer og deres muligheder. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Det nye Børne- og Kulturhus i Taastrupgaard samler dagtilbud, skole og de lokale kulturinstitutioner i én fælles bygning, og det skal give grobund for en unik udvikling af børne- og ungdomslivet.

- Her i Børne- og Kulturhuset skal man som barn fra første færd have mulighed for at stifte bekendtskab med og få dannelse i kunst og kultur inden for de tre kunstarter. Her kan børnene opleve ægte billedkunst, ægte musikere og ægte teater, siger Tina Gjerstrup-Olsen, der er klyngeleder for de dagtilbud Solsikken og Taastrupvang, som skal flytte til Børne- og Kulturhuset lige efter nytår.

Børnene får på den måde kulturen ind under huden.

Tanken er, at de eksempelvis kan lære matematik gennem musik, engelsk gennem dramatik og at skabe eller performe gennem billedkunst, drama og iscenesættelser og på den måde lære projektbaseret i tråd med fremtidens skole.

Både Tina Gjerstrup-Olsen og musik- og kulturskoleleder Jakob Weigand Götz ser mange fordele ved det multifunktionelle hus de står over for at skulle flytte ind i. Han kommer med et tænkt eksempel:

- Hvis Viktor på 12 år har lært at spille Für Elise på Musikskolen, og han inden en koncert har brug for en generalprøve, fordi han ikke har optrådt foran et publikum før, så inviterer vi en gruppe på 20 børn fra de andre dele af huset til en spontan koncert, siger han.

Et bofællesskab med trygge rammer

Da de to ledere inden åbningen viser rundt i Børne- og Kulturhuset, fortæller de, at tryghed vægtes i hele huset via de glidende overgange fra vuggestue, til børnehave, sfo, skole og kulturtilbud.

Blandt andet ved velkendte voksenansigter.

- Vi får et bofællesskab her i Børne- og Kulturhuset. Sådan at der hele vejen igennem er voksne, børnene har set før, så der ikke er så mange opbrud i deres liv, siger Jakob Weigand Götz.

Men også gennem huset opbygning.

Da Jakob Weigand Götz åbner døren ind til musiklokalet McCartney viser han med en håndbevægelse, hvordan der for skolebørn helt bogstaveligt blot er få meter at gå for de elever, som stifter bekendtskab med et sejt, anderledes eller nyt instrument i musiklokalet i skoletiden, som de får lyst til at dyrke det som fritidsaktivitet i Musikskolens lokaler på samme gang.

Vuggestuen og børnehaven i Børne- og Kulturhuset har hver sit trygge område, og faste voksne følger børnene i små grupper.

med forskellige kreative temaer - der er også fællesarealer med spændende læringsmiljøer.

Vuggestuebørnene er fordelt på . Alle børnemiljøerne er udviklet til at understøtte lige netop børn i alderen 0-6 år.

Som forældre kan man netop nu ansøge om, at ens barn får plads på en stue sammen med børn, det kender. Indtil ventelisten er fyldt op, kan man som forældre ønske, at ens barn kommer i gruppe med børn, det allerede kender.

Først skriver I jeres barn op til en plads i Børne- og Kulturhusets Dagtilbud via den digitale pladsanvisning. Når pladsanvisningen tildeler jer en plads i institutionen, og I har takket ja til pladsen, kan I ønske hvilket barn, I gerne vil have jeres barn i gruppe sammen med. Det gør I ved at skrive til BKHdagtilbud@htk.dk.

Så vil dagtilbuddet i Børne- og Kulturhuset gøre alt, hvad de kan for at imødekomme ønsket.

Hvis forældre gerne vil om Børne- og Kulturhusets dagtilbud, er de velkomne til at kontakte klyngeleder Tina Gjerstrup-Olsen. Send en sms eller ring på telefon 30 31 07 67.

Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

De seks øverum til musik i Børne- og Kulturhuset er navngivet efter en stribe kendte musikere:

Rummet McCartney er et fælles musiklokale, som Musikskolen i Høje-Taastrup skal dele med folkeskolen i Børne- og Kulturhuset. Her vil der stå et udvalg af forskellige instrumenter, og det bliver med Jakob Weigand Götz’ ord “det fedeste musiklokale i hele kommunen”, fordi det er instrumenter fra to instanser, der samles her.

I lokalet Ella (Fitzgerald, red.) vil der typisk mest blive dyrket sang.

Lokalet Clara (Schumann, red.) er tiltænkt klaverundervisning.

Rummet Paco (de Lucia, red.) er dedikeret til guitarundervisning.

Det største rum på 90 kvadratmeter hedder Evelyn efter percussionisten Evelyn Glennie og følgelig skal det rumme slagtøj.

Rummet Victor skal med tanke på entertainer og musiker Victor Borge huse “minimus” og småbørnsrytmik.

Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på lisbeth.jansen@sn.dk eller redaktionen på taastrup.red@sn.dk

Klik dig ind her på og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.