Jeg beder kun om at få fjernet én pullert

Jainnie Larsen fra KonditorBager Lejre føler, at hun og manden Jens Larsen er blevet kørt over af kommunen i sagen om et trafiksikkerhedsprojekt midt i Lejre. Foto: Agnete Vistar

- Jeg føler, vi er blevet fejet af bordet og først blevet spurgt, efter at alt var besluttet. Og jeg synes, det er arrogant, at kommunen ikke kan imødese vores ønske om blot at få fjernet en enkelt pullert.

Det siger Jainnie Larsen, den ene af bagerparret Larsen i bagerbutikken KonditorBager Lejre på Bygaden i Lejre by, efter at der er sat en lang række pullerter op, og hævet en asfaltflade på Bygaden, næsten lige ud for bagerbutikken.

Det har allerede fået konsekvens for indkomsten, fortæller Jainnie Larsen. På bare tre dage kan hun mærke en nedgang i salget fra bagerbutikken - især den tidlige morgen.

En meget stor del af bagerbutikkens omsætning er nemlig baseret på salg af sandwich og andet brød til håndværkere, som fra klokken halv fem om morgenen kommer fra Vest- og Midtsjælland og kører gennem Lejre by.

Vores niche

- Det er en niche, vi har fundet. Vi får rigtigt meget ind. Håndværkerne har travlt og standser kortvarigt her. Men flere har allerede været inde og sige, at det er blevet for bøvlet at standse her, på grund af pullerterne, så de kommer ikke mere, siger Jainnie Larsen.

På spørgsmålet, om håndværkerne ikke kan stoppe ved to parkeringspladser på bager-siden af Bygaden lidt længere mod øst, svarer hun, at det ikke lader sig gøre for håndværkere med anhængere, og dem er der en del af.

- Problemet er, at der ikke er mange p-pladser i forvejen. Parkeringspladsen på den modsatte side af vejen kunne udvides med to pladser, hvis noget af buskadset blev ryddet, forklarer hun.

Hun understreger kraftigt, at hun også går ind for trafiksikkerhed, og at det skal føles trygt at gå over Bygaden, når man kommer fra Lejres stinet.

- Men hvad er der dog i vejen for at lave en ganske almindelig fodgængerovergang i stedet for en hævet flade med mange pullerter? Vi har været her i mange år, og der er aldrig - som i aldrig - sket en eneste ulykke her, når folk krydser vejen, siger Jainnie Larsen.

- Jeg ville meget gerne have fjernet de to pullerter på vores side af vejen, som ligger længst mod øst, mod krydset til Blæsenborgvej. Ja jeg ville blive glad, hvis bare den yderste pullert blev fjernet. Men det har vi fået afslag på, siger Jainnie Larsen, der er både vred og ked af det over forløbet i sagen.

Lige som alle andre bagere i Danmark er KonditorBager Lejre presset økonomisk på grund af voldsomme prisstigninger på alle de ingredienser - og på el - som bruges i fremstillingen af brød og kager. Mange bagere har allerede drejet nøglen om; det skete blandt andet for bageren i Gevninge.

- Sådanne kriser kan ske. Efter syv fede år kommer syv magre, og vi tager af vores opsparing for at få det til at køre rundt. Men hvis vi også skal kæmpe mod kommunen, er det altså op ad bakke, siger Jainnie Larsen.

- Jeg forstår ikke, at man ikke forstår i kommunen, at det er en værdi for borgerne, at der er forretninger i en by, tilføjer hun.

Bjørn Lykke Sørensen (), som er formand for Udvalg for Trafik, Miljø & Byggeri, sagde ved indvielsen af trafikprojektet torsdag - da han blev adspurgt om bagerens problem - at trafiksikkerhed med henblik på de bløde trafikanter har været afgørende for beslutningen om anlægget af projektet i Bygaden.

Blandt andet set i lyset af, at trafikken gennem Bygaden er steget meget de senere år.

Jeg forstår ikke, at man ikke forstår i kommunen, at det er en værdi for borgerne, at der er forretninger i en by.

Jainnie Larsen, Lejrebageren