Skår i glæden: De unge gider ikke være glarmestre

Allan Sørensen, siddende på trappen, kom som 15-årig i lære som glarmester i sin farfars forretning. Siden overtog han virksomheden og fra årsskiftet overtager sønnen Tobias (th) halvdelen af ejerskabet i Glarmester Gustav Sørensen & Søn, hvor også Christiane Sørensen har haft sin daglige gang i mere end 30 år

Det er et hæderligt og nærmest nobelt erhverv, men glarmesterfaget er ved at være en uddøende race. Navnet klinger måske også lidt gammeldags, og helt sikkert er det, at interessen for at blive glarmester er stort set ikke-eksisterende, og det kan man i den grad mærke hos Gustav Sørensen og & Søn på Rødovrevej.

Det er lige lykkedes af få ansat en ny lærling, men forinden havde Allan Sørensen ledt med lys og lygte i otte måneder og generelt er det stort set umuligt at finde lærlinge og i særdeleshed svende.

”Man kan roligt sige, at medarbejderne ikke hænger på træerne. Vi kunne godt bruge et par medarbejdere mere, men der er ingen at plukke af,” fortæller Allan Sørensen, hvis farfar stiftede virksomheden på Rudebækvej tilbage i 1946.

På den lange bane frygter Allan Sørensen, at faget er i fare for at uddø, og på den korte bane er det en stressfaktor, at der er rigeligt med arbejde, men ikke nok medarbejdere.

”Det er ikke sjovt, at sige til kunderne, at vi godt kan lave deres opgave, men det kan først blive om to måneder. Det er lidt et luksusproblem, men det er også stressende, for vi vil gerne servicere vores kunder bedst muligt,” fortæller Allan Sørensen.

Vil tale faget op overfor de unge

I glarmesterforretningen på Rødovrevej føler Allan Sørensen og hustruen Christiane ikke at de sidder på hænderne i forhold til at tale deres fag op. Tværtimod deler de billeder på sociale medier af det arbejde som medarbejderne udfører og de fortæller altid åbent om håndværket og deres egen forretning til unge, der har lyst til blive klogere på faget.

”Når vi tale med unge, der ønsker en erhvervsuddannelse, så ønsker stort set alle, at blive elektrikere, tømrere eller snedkere. Glarmester er lidt et fremmedord for mange, men faget handler om meget mere end at skifte en rude, hvis naboens bold er gået i gennem,” fortæller Christiane Sørensen.

Allan Sørensen er enig og derfor var han i forrige uge også en del af uddannelsesmessen ’Mød en virksomhed’ i Hvidovre Kommune, hvor unge kunne få inspiration til fremtidens job- og uddannelsesmuligheder.

”Det er ikke noget jeg har prøvet før, men et eller andet skal vi jo gøre. Jeg vil gerne tale faget op og vise hvad vi kan. Ja, vi udskifter runder og vinduer, men laver også mange specialopgaver,” siger Allan Sørensen, inden han fortæller, at de blandt andet håndpolerer de små glascirkler, der leverer lys på landingsbanen i Kastrup Lufthavn, specialdesigner glasvægge til badeværelser og sågar er kongelig hofleverandør.

”Vi sliber Dronningens vinglas, når der kommer skår i, og jeg lurede da lidt, da der holdt en kronebil ude på Rødovrevej og en medarbejder begyndte at bære kassen med vinglas ind i forretningen. Vi kan slibe én millimeter af, så de står snorlige igen, og et godt eksempel på, at vi løser mange forskellige typer af opgaver,“ fortæller Allan Sørensen.

Ønsker kommunen som aktiv medspiller

Og det er netop opgaver som disse, at Glasmester Gustav Sørensen & Søn ikke med sikkerhed kan fortsætte med, hvis ikke flere unge få øjnene op for faget. Derfor har Allan Sørensen et håb om, at Rødovre Kommune i lighed med Hvidovre Kommune fremover vil være mere proaktive i forhold til at afvikle uddannelsesmesser, hvor lokale håndværkere kan vise deres fag frem.

I oktober måned kunne vi her i Lokal Nyt fortælle, at antallet af unge, som søgte ind på en erhvervsuddannelse i år, er over landsgennemsnittet i Rødovre Kommune. Tal fra den kommunale årsrapport om ungeindsatsen på området viser, at antallet af unge i Rødovre, der søgte ind på en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse, ligger på 21 procent i 2022. Det er en markant fremgang fra året før, hvor tallet var på 15 procent. Lokalt skyldes fremgangen blandt andet, at Rødovre Kommunes Kommunale Ungeindsats har skruet op for vejledningsindsatsen for unge og i højere grad koordinerer indsatser på tværs af uddannelses- beskæftigelses- og socialindsatser.

Der kan imidlertid godt gøres endnu mere, hvis man spørger formanden for Beskæftigelsesudvalget i Rødovre Kommune, Kim Drejer Nielsen (K), og han synes idéen om en lokal uddannelsesmesse lyder interessent.

”Jeg vil gerne undersøge nærmere, hvad det præcis er Hvidovre har gjort og om vi kan gøre noget lignende i Rødovre. Vi skal være oppe på tæerne og blive bedre til at videreformidle de mange interessante uddannelser og erhverv, der findes,” siger Kim Drejer Nielsen, der samtidig mener, at Rødovre Kommune har et ansvar for at gøre erhvervsuddannelser og mindre håndværk mere synlige for de unge.

”Jeg mener bestemt vi har et ansvar, og jeg mener også, at vi har gjort meget, men der er helt sikkert stadig mere, der kan gøres. Vi skal stadig blive bedre til at fortælle de unge mennesker hvilke muligheder, der er indenfor forskellige håndværk. Det er da drønærgerligt, når man sidder med en lille virksomhed, og gerne vil fortsætte med at udvikle sig, men bremses af ikke at kunne finde lærlinge. Det fortæller mig, at vi slet ikke er i mål,” lyder det fra formanden fra Beskæftigelsesudvalget.