Patienter glade for ny genoptræning

Fysioterapeut Maria Jeppesen (t.v.) kan følge Søren Skaarups træning på computerskærmen og tilpasser øvelserne, så han får mest muligt ud af genoptræningen. Det sker i tæt dialog med fysioterapeut Anne-Holst Pedersen, som hele tiden er i dialog med Søren Skaarup. Privatfoto

Som det første sted på Sjælland bruger Næstved Sygehus et nyt teknologisk gangbånd til genoptræning af neurologiske patienter. Til gavn for både patienter og personale.

En slange ligger for fødderne af Søren Skaarup. Og bevæger sig hen mod ham. Han gør sig umage for at træde over den, for han er bange for slanger, siger han muntert.

Søren Skaarup er i gang med genoptræning efter, at han i april blev sat helt tilbage af en virus, der lammede det meste af hans krop, fordi den gik til angreb mpå hans immunsystem. En såkaldt autoimmun reaktion.

- Jeg havde sådan en ringeklokke, jeg kunne dreje med hovedet for at ringe i den røde snor, siger han, om tiden på sygehuset hvor det stod allerværst til.

Men nu er der nærmest sket underværker.

- Jeg er gået fra rullestol til rollator og nu til at kunne gå selv, siger han.

Selvfølgelig takket være den behandling han har været igennem på sygehuset, men også takket være selve genoptræningen. Det sidste har han trænet på udstyr, der kunne ligne et almindeligt gangbånd, men som er langt mere avanceret.

Fra tape til tast på tastatur

Det nye teknologiske gangbånd på Næstved Sygehus kan for eksempel måle Søren Skaarups skridtlængde, vægtfordeling samt tempo, mens han træner. Og han kan selv følge med i, hvad træningen kræver af ham på en stor skærm foran ham. Under træningen kan det teknologiske gangbånd lægge interaktive forhindringer i vejen, som han skal træde henover eller forbi. Og så kan det analysere alle data fra træningen, så fysioterapeuterne hele tiden kan justere træningen, mens den er i gang. For blot at nævne et par eksempler.

- Før skulle vi manuelt sætte kegler op og tape på gulvet. Og skulle vi justere, måtte vi have patienten ned at sidde og flytte tapen, fortæller fysioterapeut Maria Jeppesen, mens hun holder øje med Søren Skaarups træning på skærmen.

Og ofte måtte fysioterapeuterne vente til næste træning, for at kunne lave ændringer træningen til gavn for patienten.

Fysioterapeut Anne-Holst Pedersen står ved siden af Søren Skaarup, mens han er i gang og følger nøje med i, hvordan han har det – og hvordan det går med træningen.

- Klar, Søren, nu kommer der en slange, siger hun.

Patienter og personale

Det fokus kan hun have nu, fordi han er spændt fast i en sele, der sikrer, at han ikke falder. Før skulle meget af hendes fokus være på at sikre Søren, så han ikke faldt, ligesom hun skulle have fokus på sin egen sikkerhed.

- Det gør, at vi kan skrue op for sværhedsgraden, så patienterne får de største fremskridt i sikre omgivelser, siger Marie Jeppesen.

- Her kan man gå selv. Man har ikke nogen, der går og hele tiden skal passe på, at man ikke falder, siger han.

Det betyder, at de kan være med helt fremme i forhold til neurologisk rehabilitering. Den teknologiske udvikling buldrer derud af. Så det er med at få den ind – både til gavn for personale og patienter.

Glæden er ikke til at overse hos Søren Skaarup, der for bare få måneder siden var lammet i næsten hele kroppen.

- Jeg løb i dag. Det har jeg ikke gjort før. Det kunne jeg ikke i går, siger han med et bredt smil.

Han håber da også, at han kommer til både at arbejde og cykle igen. For før virussen elskede han at køre på mountainbike.

•Det ny genoptræningsapparatur på Næstved Sygehus minder en smule om et løbebånd men med mere avanceret teknologi, seler til vægtaflastende træning og en stor skærm sat op foran.

•En række programmer og øvelser er med til at variere træningen, ligesom det er muligt at analysere videosekvenser efter træningen.

•Apparaturets mange muligheder betyder, at det kan anvendes til en bred gruppe af patienter. Det kan for eksempel være patienter, der er ramt af en hjerneskade.

•På Næstved Sygehus er der indtil videre fem fysioterapeuter, som er blevet certificeret til at bruge det nye apparatur.