DBU: Kritik af Qatar gennem spilletrøjer er helt naturligt

I DBU ser man det som helt naturligt at nedtone sit brand for at undgå at blive en del af Qatars VM-kampagne.

Det er helt naturligt, at Dansk Boldspil-Union (DBU) og unionens tøjsponsor Hummel har lanceret en kampagne med kritik af Qatar.

Det fortæller DBU-kommunikationschef Jakob Høyer i Radio4-programmet Missionen torsdag eftermiddag.

Da Danmark for nylig mødte Kroatien og Frankrig, spillede landsholdet i nye sorte og røde trøjer.

På det tidspunkt var der ikke nogen, der havde gættet, at der i trøjerne lå en skjult kritik af Qatar. Men det gør der altså, fortalte Hummel tirsdag, og DBU bakker op.

- For os er det en helt naturlig forlængelse af den beslutning, der blev truffet sidste år, hvor vores partnere og vi selv sagde, at vi vil ned og spille fodbold. Vi glæder os helt afsindigt til en VM-slutrunde. Til alt det sportslige.

- Men vi vil ikke stille op og promovere Qatars VM-værtskab, siger Jakob Høyer til Radio4.

De nye landsholdstrøjer er designet, så logoer og farver flyder sammen. Det skal symbolisere, at DBU og unionens partnere ikke vil være en del af et reklameshow i Qatar, fortæller kommunikationschefen.

- Vi nedtoner vores brand på den måde. Det, synes jeg, er en meget elegant måde at gøre det på, siger Jakob Høyer.

Tredjetrøjen er sågar sort, og ifølge Hummel skal trøjen symbolisere et omvandrende sørgebind. Den retorik hopper DBU dog ikke med på.

- Retorikken omkring sørgebind, det er ord, som Hummel vælger at bruge, siger Jakob Høyer.

Historien om trøjernes budskab er allerede gået verden rundt, og der er sågar sket noget så sjældent, som at Qatars VM-komité, Supreme Committee, er kommet op af stolen og har svaret på kritikken.

Kritikken går blandt andet på, at de flere tusinde migrantarbejdere, der har arbejdet på infrastrukturen omkring VM i Qatar, har kummerlige forhold. Mange er desuden afgået ved døden ifølge Amnesty International.

Men Supreme Committee vil ikke anerkende kritikken. Faktisk beder komitéen om, at DBU tager fat i Hummel og forklarer, hvordan virkeligheden rent faktisk ser ud. Altså den virkelighed, man arbejder med i Qatar.

- Komitéens arbejde er anerkendt af adskillige aktører inden for det internationale menneskerettighedssamfund som en model, der har accelereret og forbedret liv.

- Som i alle andre lande er fremskridt inden for denne slags problemer en rejse uden en målstreg, og Qatar er engageret i denne rejse, lyder det i skrivelsen fra Supreme Committee.

Komitéen bestrider desuden Hummels anklage om, at VM-slutrunden har kostet tusindvis af mennesker livet.

/ritzau/