Er Facebook-debat om tørklæder afsporet?

Foto:

Høje-Taastrup: En opsigtsvækkende anbefaling om at forbyde at bære hovedtørklæder i danske skoler har den seneste tid vakt megen debat.

Anbefalingen kommer fra Kommission for den glemte kvindekamp, som regeringen nedsatte tidligere på året med Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), i spidsen.

Debat har det også vakt i Høje-Taastrup, særligt efter folketingskandidat for Nye Borgerlige, Claus Bøgh Svenningsen, fik bragt sit debatindlæg i sidste uge.

I indlægget bifalder han anbefalingen med den formulering, at “den danske folkeskole ikke skal promovere islam”.

Andre har dog taget knap så godt imod anbefalingen - og Claus Bøgh Svenningsens debatindlæg - og i den anledning bringer vi derfor en række argumenter for og imod et forbud samt en perspektivering til debatten.

Frihed eller ej?

Claus Bøgh Svenningsen argumenterer også for, at Islams indflydelse kan svække det danske værdifællesskab, som bygger på frihed, ligeværd, demokrati og retsstat. De værdier er i hans optik i opposition til islam.

“Tørklædet er et symbol på dominans og undertrykkelse,” skriver han blandt andet.

Sådan ser viceborgmester i Høje-Taastrup Kommune, Esat Sentürk (R), ikke på det.

I et modsvar skriver han, at frihed vel netop er, at man selv må om, hvad man har på.

“Hvorfor kan man ikke være fri, når man bærer tørklæde? Hvorfor viser det automatisk, at man er undertrykt? For mig er frihed netop, at du har mulighed for at tage det på, som du gerne vil,” lyder det blandt andet fra Esat Sentürk.

Læs hele hans debatindlæg her:

Social kontrol?

Adskillige brugere på avisens Facebook-side har desuden givet deres mening til kende, og der finder man også holdninger i begge lejre.

Flere er imod Claus Bøgh Svenningsens holdninger:

“Ved at forbyde tørklæder, er det staten, der så yder social kontrol. Det er jeg bestemt ikke tilhænger af. Der er RIGELIGT af statskontrol i forvejen,” skriver en bruger eksempelvis.

“Det er ligeså meget tvang at skulle tage det på som det ville være at tage det af,” skriver en anden.

“Promovere islam? Man promoverer ikke, man passer bare sig selv,” lyder det også.

Tvang at bære?

Andre tilslutter sig Claus Bøgh Svenningsens synspunkter i opslaget for Esat Sentürks modsvar:

“Men er det ikke forkert at tvinge piger til at bære tørklæde,” spørger en i kommentarsporet.

“Har de piger selv valgt? Burde forbydes, om ikke andet til pigerne fylder 18 år og er myndige,” skriver en anden.

“Der er ikke tale om frit valg, når familien bliver skuffet, hvis ikke de tager det på,” skriver en tredje.

Er trivsel vigtigere?

En tredje lokalpolitiker melder sig nu ind i debatten i form af SF’s folketingskandidat fra Taastrup-kredsen Vivi Nør Jacobsen.

Hun stiller spørgsmål, om der er mere presserende ting at tage fat på, når det kommer til skoleelever.

“Hver tredje unge kvinde har i dag et skrantende mentalt helbred. Det er grotesk i et velfærdssamfund, og det skal løses. Men intet bliver løst ved at hive et tørklæde af nogen,” lyder det blandt andet.

Derfor er hun af den overbevisning, at det er afsporet at debattere om en minoritet, når dette generelle problem eksisterer.

Find friske, lokale nyheder hver dag på og deltag i debatter baseret udelukkende på nyheder fra områder, der vedrører dig.

Husk, at du også altid er velkommen til at kontakte redaktionen på vores redaktionsmail taastrup.red@sn.dk, som alle vores journalister tilgår.

Så, hvis der er noget, der går dig på, noget som bør ændres, noget som er helt hen i vejret eller bare noget, du undrer dig over, så del din nysgerrighed med os, og så kigger vi hjertens gerne på det.

Bare kontakt os på ovenstående mail.

Foto: kim wendt