Debat: Danmark kan snart ikke mere

Af Sofie F. Villadsen & Sigurd Agersnap, folketingskandidater for SF i Københavns Omegns Storkreds

Danmark kan mere III. Det er den noget højstemte titel på regeringens nye reformforslag.

Som titlen viser, så er der en tydelig ambition om, at vores land kan mere end i dag. Og det kan man jo ikke være andet end enig i. Mere er ofte godt, men det er svært at gøre ‘mere’ for ‘mindre’.

I regeringens forslag foreslås det, at man skal skære flere to-årige kandidatuddannelser til kun at vare et år. Sandheden er nok, at man i stedet for mere vil få mindre uddannelse af det forslag. Og i stedet for mere erhvervserfaring vil mange skulle droppe deres studiejob i et stramt program, og på den måde vil man også få mindre erhvervserfaring.

Selvom der i forslaget ligger fornuftige ting, såsom at styrke erhvervsuddannelser og de store professionsuddannelser, så sker det ved at skære på uddannelser andre steder. Det er en ommer. For det vil svække uddannelsesmulighederne for alle. Uanset om man er fra Glostrup, Brøndby eller Nørre Snede.

Samtidig vil udspillet skabe en mere presset studietid. I en tid, hvor der i kommunerne i hele hovedstadsområdet aldrig har været så mange unge, som mistrives eller decideret knækker psyken, er et mere presset studieliv den forkerte vej at gå.

Udfordringen kommer af, at man holder fast i en tanke om, at uddannelse er et nulsumsspil, og vi ser desværre en ærgerlig tendens i at man kannibaliserer i uddannelsessystemet. Skal der forbedringer et sted, skal der skæres på uddannelse et andet sted. Det skaber ikke et bedre uddannelsessystem samlet set.

Regeringen har særligt et ønske om at skære på humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Det er et stort problem.

Med ønsket om en et-årig kandidatuddannelse vil der komme mere pres på studielivet, og en større prestigeforskel i vores uddannelsessystem, end der i forvejen er. Og vi er bekymrede for, at det vil skabe et A og B hold, når det kommer til uddannelse og muligheder i erhvervslivet.

Vi kan og skal ikke ‘flytte’ studerende rundt mellem uddannelser ved at spare. Studerende er mere end tomme pladser i et excelark, og hvis det ønskes, at flere går i retning af eksempelvis erhvervs- eller professionsuddannelser, så hæv kvaliteten der.

Så kære socialdemokrater. Danmark kan snart ikke mere. Vi kan ikke spare mere på uddannelse. Vi kan ikke mere karakterræs. Ikke mere præstationsræs eller hurtigere gennem studierne. Og vi kan ikke mere kannibalisering af uddannelse.

Det, vi kan, er at investere i erhvervsuddannelser uden at udhule andre uddannelser. Vi kan sikre et generelt stærkt uddannelsessystem på tværs af fag, og vi kan gøre op med præstationskulturen.

Vi har brug for mere uddannelse - ikke mindre.