Terror-retssag afbrudt efter uheld

Der nåede ikke at komme noget væsentligt nyt frem, da Retten i Holbæk tirsdag - på retssagens ottende dag - kunne gå i gang med afhøringen af den tredje og dermed sidste tiltalte i terrorsagen.

Cirka en time inde i forklaringen fra den 37-årige mand, der er storebror til sagens 35-årige hovedtiltalte mand og selv tiltalt for medvirken til forsøg på terror samt for terrorfinansiering, måtte retsformanden meddele, at dagens retsmøde var ovre.

Forklaringen var, at en af sagens forsvarsadvokater følte sig utilpas og ude af stand til at gennemføre retsmødet oven på et hændeligt uheld i en pause tidligere på dagen, hvor advokaten og en af de mange politifolk, der bevogter retssalen og de tiltalte, var stødt ind i hinanden.

Lånte lejlighed ud

Den 37-årige tiltalte har ligesom sin bror syrisk baggrund, men han havde officielt adresse i en lejlighed i centrum af den tyske by Dessau. Han blev dog anholdt i en lejlighed i Apotekerhaven i Holbæk, hvor han reelt boede sammen med sine forældre, ligesom også brorens 31-årige hustru, der selv er tiltalt, opholdt sig og overnattede en del i lejligheden.

Men den 37-åriges lejlighed i Dessau spiller en vigtig rolle i sagen, fordi det var til den adresse, at den 35-årige i januar 2021 bestilte de cirka 16 kilo kemikalier, som anklagemyndigheden mener, at han ville bruge til at fremstille en eller flere bomber til brug ved terrorangreb på ukendt sted i Danmark eller udlandet.

Kemikalierne blev fundet i huset på Anders Larsensvej i Holbæk. Det skete efter, at tysk politi på baggrund af en henvendelse fra det polske firma, der havde solgt nogle af kemikalierne, ransagede lejligheden i Dessau uden at finde hverken kemikalier eller de to brødre. Det fik dansk politi til at slå til mod adresserne på både Anders Larsensvej og i Apotekerhaven.

Og nu er den 37-årige storebror så altså tiltalt for medvirken til terrorforsøg ved blandt andet at have stillet sin lejlighed »til rådighed for dele af forberedelseshandlingerne«, som det hedder i anklageskriftet.

Han nægter sig dog skyldig, og inden afhøringen måtte afbrydes, nåede han at sige, at han hverken havde kendskab til brorens bestilling af kemikalierne til den tyske lejlighed eller til kemikalierne i det hele taget.

Den 37-årige benægter i øvrigt kendskab til de tre skydevåben politiet fandt i skuret og under en seng i huset på Anders Larsensvej.

Den 35-årige lillebror har tidligere under sagen forklaret, at han hentede kemikalierne i Tyskland. Det skete i forbindelse med en weekendtur i januar 2021 - to uger før anholdelserne - hvor han og hustruen samt deres lille søn, lånte lejligheden i Dessau.

Men han har også sagt, at hverken hustruen eller storebroren kendte til kemikalierne, som han efter eget udsagn skulle bruge til at fremstille kanonslag og ikke bomber.

Den 37-årige bekræftede, at han havde givet broren lov til at låne lejligheden den pågældende weekend, men det var der ikke noget usædvanligt ved, forklarede han på arabisk via tolk.

Han sagde dog også, at han tidligere havde modtaget pakker i lejligheden bestilt af broren. I nogle tilfælde med den 37-åriges navn som modtager. Det kunne eksempelvis være fyrværkeri, som den 35-årige angiveligt har en meget stor interesse for.

Holdt sig meget hjemme

Når den 37-årige reelt boede sammen med forældrene, selv om han har tysk opholdstilladelse og tidligere har fået afslag på dansk opholdstilladelse, er forklaringen, at han på grund af sygdom har brug for at have nogen omkring sig.

Han har ikke nogen partner eller børn, og han bekræftede også selv, hvad der tidligere har været fremme under sagen, at han lider af social angst og mest holdt sig hjemme på sit værelse.

I Tyskland havde han ikke noget arbejde, og han har heller ikke nogen uddannelse bag sig. Han levede af understøttelse fra den tyske stat.

Den 37-årige kom ligesom broren til Tyskland som flygtninge fra hjemlandet Syrien sammen med deres mor, en tredje bror og deres lillesøster omkring 1998.

I mellemtiden var faren kommet til Danmark, og i 2005 fik han familiesammenføring med sin hustru og den nu 35-årige søn samt datteren. Den 37-årige og den ældste storebror, der nu er i 40’erne, var ikke omfattet, da de var fyldt 18 år, og deres forsøg på at opnå dansk opholdstilladelse blev afvist.

Derfor boede den 37-årige og den tredje bror altså fortsat i Tyskland, men i hver deres del af landet. Den ældste har også været efterforsket af tysk politi i forbindelse med sagen, men der er ikke fundet noget grundlag for at rejse tiltalte mod ham.

Afhøringen af den 37-årige skal efter planen genoptages i næste uge.

  • Retten i Holbæk behandler en nævningesag, hvor to mænd og en kvinde blandt andet er tiltalt for forsøg på terrorisme.
  • De tiltalte er en 35-årig mand og 31-årig kvinde, der er gift og boede i en villa på Anders Larsensvej i Holbæk.
  • Den tredje tiltalte er en 37-årig mand med bopæl i Dessau i Tyskland. Han er storebror til den 35-årige.
  • Der er også rejst tiltale om terrorfinansiering og fremme af terrorvirksomhed.
  • Alle tre nægter sig skyldige.
  • Retssagen er berammet til op mod 30 retsdage. Ifølge planen kan der falde dom i slutningen af november eller begyndelsen af december.