Ingen fare på færde hos Ardagh

Det er dyrt at producere glas med de nuværende energipriser, men gasleverancerne skulle ikke være i fare. Foto: Thomas Olsen

Fensmark: Trods gloende glasovne har de stadig is i maven på Ardagh.

Udmeldingerne på torsdagens pressemøde om energisituationen den kommende vinter kunne ellers lyde faretruende for det lokale glasværk, men sådan er virkeligheden ikke, forsikrer Kim Holmberg, økonomidirektør på Ardagh Glass Holmegaard.

Baltic Pipe

Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw sagde på pressemødet, at en hård vinter uden adgang til norsk vandkraft og med et europæiske gasmarked, der kollapser, kunne føre til, at 47 virksomheder vil opleve rationering eller helt få cuttet deres gastilførsel.

- Det er worst, worst, worst case scenario, siger Kim Holmberg, som overhovedet ikke ser nogen overhængende fare for gasmangel.

- Uden Baltic Pipe kunne jeg godt være en smule bekymret, men der er kun tre uger til Baltic Pipe åbner og der strømmer gas igennem rørledningen, siger han.

Ifølge Energinet har Baltic Pipe kapacitet til at transportere 10 milliarder kubikmeter gas om året, hvoraf Polen har købt de otte milliarder kubikmeter, mens resten kan gøre gavn andre steder.

Early warning

I slutningen af juni kom Energistyrelsen med en Early Warning på gasområdet. Næste trin er Alert. Alert erklæres, når der opstår en gasforsyningsafbrydelse eller en usædvanlig høj gasefterspørgsel, hvilket resulterer i en betydeligt forringet gasforsyningssituation.

Men i Danmark er vi stadig kun på Early Warning.

- Så længe de ikke ændrer på det, så er vi ikke bekymrede for gasforsyningen, siger Kim Holmberg.

Glasværket bruger årligt omkring 20 millioner kubikmeter gas, hvoraf en fjerdedel er biogas. Det svarer til forbruget i godt 10.000 husstande.

Her produceres så også årligt 800 millioner styk emballage.