Overskudsvarme fra Microsofts store datacenter udnyttes ikke

Det er på denne grund på Finervej i Gadstrup, at Microsoft vil opføre et datacenter.

Microsofts store datacenter, der skal bygges ved Gadstrup, kommer ikke til at gavne i lokalområdet, hvis man ser på den mængde overskudsvarme, som datacenteret producerer.

Lovgivningen er skruet sådan sammen, at de store teknologivirksomheder ikke kan blive pålagt af kommunerne, at overskudsvarmen skal anvendes. Der er ellers rigeligt af den, hvis man ser på landsplan.

Energistyrelsen forventer, at techgiganternes datacentre vil bruge 14 procent af alt det el, der bliver brugt i Danmark i 2030. I Varmeplan Danmark 2021, lavet af en gruppe forskere fra Aalborg Universitet, anslås det, at overskudsvarme fra datacentret kan udgøre i omegnen af 10 procent af al fjernvarme i Danmark i 2045.

- Det virker fornuftigt at få genanvendt den varme, et datacenter producerer. Men der er flere ting, som gør det umuligt i Gadstrup. Dels er det min oplevelse, at vi som kommune ikke må stille det krav ifølge lovgivningen. Dels mangler vi et fjernvarmenet i Gadstrup at sende overskudsvarmen ud på, og lige så vigtigt - og det er en meget teknisk forklaring - så har jeg forstået, at måden datacenteret bygges på, gør det svært at få konverteret den varme luft, som de mange servere producerer, til varmt vand, siger borgmester Tomas Breddam (S).