Nu kan middelalderflaget atter hejses på borgen

Vordingborg: Nu får Vordingborgs helt særlige middelalderflag atter lov at vaje over Borgterrænet. Det har Justitsministeret netop afgjort. Dermed kan museet atter få lov til at hejse det specielle flag, der blev afsløret af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik tilbage i 2019.

Efter lang tids dialog har Justitsministeriet nu endelig givet tilladelse til igen at flage med den historiske fane, der angiveligt faldt fra himlen i Lyndanisse i det nuværende Tallinn i Estland. Fanen, der var sendt fra Gud og bragte Valdemar Sejr og Danmark til sejr over de hedenske områder, blev genskabt i forbindelse med jubilæet. Her gav Justitsministeriet en midlertidig tilladelse på to år til at flage med et flag på borgterrænet ved Gåsetårnet.

Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune søgte i 2020 om en forlængelse, men fik afslag. En ny og mere detaljeret ansøgning blev herefter afsendt, og siden har museet og justitsministeriet været i tæt dialog, og det har nu resulteret i tilladelse til igen at flage med Middelalderflaget.

Har væsentlig rolle

Dialogen har først og fremmest drejet sig om flagets lighed med splitflaget og flagets tilknytning til Vordingborg.

Justitsministeriet har i sin afgørelse lagt særlig vægt på middelalderflagets tilknytning til Vordingborg, herunder at middelalderflaget tjener en historisk formidling af Danmarks historie og spiller en væsentlig rolle i fortællingen om det Dannebrogsflag, der kendes i dag.

- Det er en kæmpe anerkendelse, vi her får. Det har været en lang kamp, men den var det hele værd. Jeg ved, at masser af vordingborgensere er glade for flaget og nogen endda så meget, at de også har henvendt sig til myndighederne for, at vi igen kunne få lov til at flage. Tak for det, udtaler Keld Møller Hansen, direktør for Museum Sydøstdanmark, herunder Danmarks Borgcenter.

Han tilføjer, at alle de kendte Valdemarer i en eller anden form har en tilknytning til den fane, som blev til Dannebrog. Valdemar den Store er den første konge, der prægede mønter med et Dannebrogslignende flag, Valdemar Sejr bragte Dannebrog hjem som sin fane og lykkebringer, og Valdemar Atterdag er den første konge, hvor man med sikkerhed ved, at det bliver brugt i hans våbenmærke og benævnes Dannebrog.

Stolt af historien

Borgmester Mikael Smed (S) er stolt af, at Vordingborg får lov at markere sig med det særlige flag.

- Jeg er stolt over byens historie. Vi har den største kongeborg fra middelalderen i Danmark med Gåsetårnet, det eneste fuldt bevarede borgtårn, og jyske lov, grundlaget for Grundloven, blev givet i Vordingborg. Og nu er det så også slået fast, at Vordingborg er hjemsted for Dannebrog, lyder det fra borgmesteren.