Ibs dramatiske morgenbad: “Jeg blev suget ned, bunden forsvandt”

Ib Hjorth tog tidligere i dag til Rungsted for at tage sig et bad, som han så ofte har gjort.

Intet var dog som det plejer at være for den 80-årige vinterbader fra Hørsholm. For da han var kommet ned af trappen ved Hørsholm-Rungsted Vikingelaugs badebro, og gik tre-fire meter ud, forsvandt bunden under den erfarne badegæst.

“Pludselig var der ingen bund, og jeg blev suget ned. Jeg ved godt, at man skal svømme sidelæns, når sådan noget sker. Men jeg må ærligt indrømme, at jeg gik i panik,” fortæller Ib Hjorth til Ugebladet, der senest oplevede noget lignende som dreng.

Til Ibs held var Ellen Kofoed også hoppet i vandet. Det var første gang i år, så øjeblikket skulle foreviges af en veninde, der stod klar med mobilens kamera.

En forkert lyd

Men også for Ellen Kofoed var noget, som det ikke skulle være. For ganske få meter fra hende hørte hun først “en forkert lyd” og så så en mand, der ikke så ud til at have det særlig godt.

Det var Ib Hjorth, der havde mistet sandbunden under sine fødder.

“Er du ok?,” råbte Ellen til manden.

“Nej”,“ lød det prompte svar fra manden, der fægtede med armene og slet ikke virkede, som om han havde styr på situationen.

Ellen bevægede sig resolut hen til Ib Hjorth, der klamrede sig til Ellen, så hun kunne trække ham ind på fast sandbund igen.

Med Ib på ryggen

“Heldigvis var Dorrit (Noldus, red.) også i vandet og kom til og hjalp, så vi fik Ib i sikkerhed. Jeg fik fat i hendes arm, så jeg med Ib på ryggen med fælles hjælp kunne få styr på situationen.

Episoden fik Hørsholm-Rungsted Vikingelaug til at sende en besked ud til sine medlemmer med dette budskab:

“Pas på hestehuller! Der var ét i morges ved badebroen, men hurtig indsats forhindrede ulykke,” hedder det i meddelelsen, som fortsætter sådan her:

“Vi plejer også med meget store mellemrum ’kun’ at have kraftig understrøm ud for badebroen, men Ib Hjorth mener, at der var tale om et hestehul: De opstår normalt når bølgerne slå mod land og vandet søger tilbage og derfor laver huller i sandet. Typisk sker det på Sjællands nordkyst og i Vesterhavet.

Farligt at gå i panik

Fanges man i et hestehul, bliver man trukket af strømmen. Og instinktivt vil de fleste begynde at kæmpe og gå i panik - og det er farligt. Det bedste at gøre er at lade sig flyde med strømmen, så man kommer væk fra hestehullet.

Rungsted Havn var lynhurtig ude med et advarselsskilt på Laugets badebro. Også tak for det,“ hedder det blandt andet i meddelelsen fra Hørsholm-Rungsted Vikingelaug.