Her lærer folk at ro i kajak, om naturen - og om sig selv

Herude varer tiden længe. Der forslag i den. Den farer ikke af sted - herude på Skovly i Plejerup.

Farten skal ned for overhovedet at nå herud. Også farten indeni en selv.

Det kommer på magisk vis helt af sig selv. Vejen snor sig gennem alt det grønne, bliver smallere og smallere, snævrer sig helt ind og ender et par hundrede meter fra Lammefjorden midt i den frodige natur.

Et lille skilt med teksten ’Kajakker, lammeskind, honning og æg’ giver os vished for det, gps’en ikke kunne klare: At vi har fundet frem.

Sommerskyer driver dovent hen over markerne og ud over fjorden under en blå, blå himmel. Naturen tager imod og messer ’tag den med ro, bare lidt’ og tilbyder sjælero på en vidunderskøn rasteplads.

Her kommer folk for en halv, en hel, to eller flere dage at lære at ro kajak, noget om naturen, der omslutter dem - og i tilgift ikke mindst noget om dem selv.

Det gamle fiskerhus

Her møder de Susanne Østergaard og Jesper Larsen. Parret har boet i det gamle fiskerhus gennem tre årtier og i 12 år drevet KajakOasen. Begge er biologilærere, erfarne kajakinstruktører og naturguider med mere.

Lige nu tages hul på en ny sæson og gøres klar til at tage imod børn fra 10-årsalderen og voksne op til omkring de 80, der har det tilfælles, at de gerne vil lære at ro kajak. En del af dem er modne mennesker, som vil have en ny og sund fritidsinteresse at kaste sig over, nu de kan øjne, at de snart lægger arbejdslivet bag sig.

Der er også familierne med de store børn i sommerlandet, som kaster sig over kajakroning. Det er også nemmere at få de store børn med i sommerhus og få dem til at blive, når der er en aktivitet at samles om.

Mange af kursisterne er bymennesker, ikke mindst fra København.

Erfarne naturmennesker

KajakOasen råder over 25-30 kajakker, og kursisterne er i kyndige hænder hos Susanne Østergaard og Jesper Larsen, som selv er erfarne naturmennesker.

De gennemføres omkring 30 kurser i løbet af et år. De korteste kurser er fjordsafarier på tre timer, hvor kursisterne lærer de vigtigste tag i en kajak, bydes på kaffe og te under en pause i roningen og hører om og finder spiselige planter og urter på fjordbredden.

Et nyt kursus i år er mindfulness-kajakture med øvelser på vand og med qi gong og mediation på stranden.

- Her kommer deltagerne ned i deres krop og får mulighed for at slippe alle de tanker, der buldrer i dem. En beroligende oplevelse tæt på naturen, fortæller Susanne Østergaard.

Skuldrene falder ned

Og så er der flerdageskurserne, som også giver mulighed for at vinde erfaringer nok til at erhverve havkajak-certifikat, hvis det er det, man går efter.

En del af kursisterne har aldrig siddet i en kajak før, andre har lige købt en kajak og vil gerne lære teknikken. Der tilbydes på kurserne forskellige kajaktyper alt efter erfaringsniveau.

Og apropos erfaring: Jesper Larsen og Susanne Østergaards erfaring med kursisterne er, at når de kommer til Plejerup, så sker der noget med det samme her langt fra en dagligdag fyldt med travlhed. Her falder skuldrene ned.

Super-lørdag

Programmet til en ny sæson er nu klar. Lørdag den 11. juni holdes ’superlørdag’. Navnet er valgt lidt i sjov, fordi der den dag er flere kurser og mindst 30 på vandet, så der er indkaldt flere instruktører. Dem har KajakOasens indehavere heldigvis inden for rækkevidde i familie- og vennekredsen.

Om kort tid kommer et hold læger - 11 i alt - på firmaudflugt til stedet, og dem vil Susanne Østergaard blandt andet tage med ud og plukke vilde spiselige planter sammen med og fortælle om planterne.

Mere outdoor

Der er også planer om nye aktiviteter senere hen. Mere outdoor, for eksempel en pakke med kajakture med overnatning og bål på stranden, samling af vilde planter og servering af en gang god og sund ’kajaksalat’.

Begge indehavere af KajakOasen underviser i øvrigt på Faarevejle Fri- og Efterskole. Han i fritidsliv, kajak, mountainbike og matematik, hun i kunst og design. Desuden står Susanne Østergaard for vandreture i Odsherred i LOF-regi.