Dramaturgiens mester var lyden af Tour de France

Jørn Mader, der torsdag 9. juni fylder 75 år, kommenterede Tour de France sammen med Jørgen Leth frem til 2003. En bytur med Kim Larsen kostede Tour-tjansen.

Når Tour de France-feltet i starten af juli blandt andet tordner gennem Københavns gader, videre ud i det sommergrønne landskab og over Storebæltsbroen, er det en Tour-start, der står på skuldrene af et stærkt persongalleri i dansk cykling.

Heriblandt finder man Jørn Mader, der torsdag 9. juni fylder 75 år.

For det var med journalisten Jørn Mader og makkeren Jørgen Leth som lydtapet, at det ikoniske franske etapeløb fik sit folkelige gennembrud i Danmark. TV 2 sikrede sig løbets rettigheder i 1990, smed Mader og Leth i kommentatorboksen, og resten er næsten historie.

For uanset om det handlede om Bjarne Riis' sejr i 1996, Festinas dopingskandale i 1998 eller Lance Armstrongs første Tour-sejr året efter, var det med den legendariske tv-duo som maleriske formidlere.

På få øjeblikke kunne Maders stemme føre seerne gennem cykeldramaturgi, som var en kort sekvens mast ned over en hel berettermodel.

- Riis hænger, Riis i vanskeligheder, Riis er sat af. Eller er han kørt? Riis er kørt fra gruppen, Riis er kørt fra Indurain-gruppen.

Sådan lyder en otte sekunder kort, men legendarisk speak fra Mader.

- Virenque kører. Han (Rolf Aldag, red.) står helt stille. Han står stille som et tysk træ i Harzen, lyder en anden evergreen.

Frem til og med 2003 var Mader Tour-stemmen. Men det fik en våd, våd druktur med sangeren Kim Larsen sat en stopper for, fordi Mader efterfølgende kommenterede et cykelløb, mens han stadig var beruset.

Det er i hvert fald den opfattelse, Mader selv har af, hvorfor TV 2 droppede ham som kommentator efter 14 kommenteringer af Touren. Det kastede kommentatoren ud i en depression.

- Alkoholen hang i luften på TV 2. Det gjorde den da. Den er aldrig blevet nævnt som den direkte årsag til mig, men jeg kan ikke forestille mig andet eller tænke mig til andet, end at det var årsagen. Eller i hvert fald en del af den.

- Det var forfærdeligt. Intet mindre. Det udviklede en længere depression. Jeg følte på en eller anden måde, at mit liv blev taget fra mig. Jeg følte, at alt inde i mig blev flået ud. Jeg var fandeme ked af det. Det kan jeg godt sige dig, sagde Mader sidste år til B.T.

I foråret indledte Jørn Mader og Jørgen Leth foredragsturnéen "Den sidste Tour" om deres venskab, op- og nedture samt kærlighed til cykelsporten. Turnéen varer ind i efteråret.

/ritzau/