Vandskade lukker tandplejen i Sorø og sender børn til Faxe

Sorø Tandpleje må nu finde alternative løsninger for 420 børn, der kulle have været behandlet på klinikken på Rådhusvej i Sorø inden 1. juli. Det er resultatet af den vandskade, der har ramt tandplejens sterilisations-lokale.

- Sterilisationen er et af vores vigtigste lokaler. Her skal der ikke kunne rejses tvivl om hygiejnen, siger overtandlæge Katja Thor.

- Vandskaden skyldes en utæt slange i vores normale udstyr. Vandet nåede desværre både at gå i væggen og ned i gulvet, og derfor tog jeg kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed, samt kommunens hygiejnesygeplejerske og arbejdsmiljøkonsulent. Da vi måtte konstatere, at vi ikke kunne opretholde et sterilt og rent miljø, og da der også er risiko for, at der udvikles skimmelsvamp, var der ikke andet at gøre end at lukke. Det gjorde vi tirsdag klokken 11.00. Heller ikke medarbejderne skal sætte helbredet på spil.

Private tandlæger hjælper

- Medarbejderne har siden knoklet med at kontakte de familier, der berøres af lukningen, fortsætter hun.

- Nogle af børnene skulle bare igennem et almindelig tandeftersyn. Det har vi vurderet godt kan vente til efter sommerferien.

Tandplejen samarbejder med flere lokale tandlæger, og de kan i et vist omfang tage “nødpatienter” til almindelig behandling - præcis, som borgerne kender det, når Sorø Kommunale Tandpleje holder ferielukket.

En del må til Faxe

- Vi prioriterer de cariespatienter, der er blevet aflyst, og danner os et overblik over behandlingsbehovet. Er der behov for behandling nu, vil borgerne de blive henvist til enten private tandlæger eller til Faxe Kommunale Tandpleje, som der også er indgået aftale med, fortæller Katka Thor.

- Fra Sorø har vi tidligere hjulpet til i Faxe i en akut-situation, så vi har et godt samarbejde. I Faxe kan vi behandle de mest akutte caries- og bøjlebørn, samt foretage de behandlinger, der kræver fuld narkose. Det er vi er meget glade for.

Katja Thor lægger desuden vægt på, at en medarbejder fra Sorø Tandpleje kan følge med og behandle barnet i Faxe.

- I en situation som denne, er det vigtigt for os, at vi kan give børnene så trygge rammer som muligt, og det er vi sikre på, at vores medarbejdere kan hjælpe med, siger hun.

- Der er tale om nogle seje og fattede medarbejdere, der vil familierne det allerbedste, så det skal nok blive godt. Alle familier, det er relevant for, vil blive kontaktet med tilbud om behandling i Faxe, resten af vores patienter får tilsendt nye tider efter sommerferie. De familier, vi indtil nu har været i kontakt med, har vist stor forståelse for situationen.

Håber på 10. august

Der er nu sat et arbejde i gang for at sikre, at der ikke kommer yderligere, skader i klinikken.

- Når uheldet skulle være ude, er det trods alt meget godt, at det sker nu. Tandplejen holder i forvejen ferielukket fra1. juli til 10. august, siger Katja Thor.

- Så vi håber på, at vi kan åbne klinikken som vanligt efter sommerferien. Men lige nu har vi fokus på at få kontaktet de berørte familier, og så afventer vi yderligere informationer omkring omfanget af skaden.

Også økonomi og forsikringsforhold skal afklares.

Hvis du har spørgsmål til Sorø Tandpleje, kan du ringe på 57 87 67 50 mandag-torsdag kl. 8.00-10.30 og 12.30-15.00 samt fredag kl. 8.00-10.30 og 12.30-13.30. Du kan også skrive til tandplejen@soroe.dk.