Ukrainere fik ledigheden til at stige i maj

Efter en lang periode med vedvarende fald i ledigheden steg den en smule i maj, viser tal fra Danmarks Statistik.

I sidste måned blev det sæsonkorrigerede ledighedstal opgjort til 71.300 personer, hvilket er 800 flere end i april. Ledighedsprocenten er dog fortsat 2,5.

Den lille stigning i ledigheden er overvejende teknisk. I takt med, at der er kommet ukrainske flygtninge hertil, som modtager kontanthjælp og er jobparate, tæller de også med i statistikken.

Mens der i april var 800 ukrainere i landet på den konto, var der hele 2600 i maj.

Og ifølge Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri, kan vi forvente, at ukrainerne vil påvirke ledighedstallene endnu mere de kommende måneder.

- Ikke fordi de mister et arbejde, men fordi de for første gang registreres i jobcentrene.

- Daglige tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at ukrainerne midt i juni udgjorde syv procent af alle tilmeldte ledige mod under fem procent midt i maj, siger Steen Nielsen i en kommentar.

Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, henviser desuden til, at Finansministeriet selv forventer, at der med udgangen af i år vil være 9000 ledige ukrainere i Danmark.

Han kalder det "fuldstændig udramatisk", at ledigheden stiger på den baggrund.

- Det er i stedet ret positivt, at de fordrevne ukrainere er så tæt på arbejdsmarkedet.

- Det gør, at de hurtigere kan komme i job og give en hjælpende hånd til de mange virksomheder, der har svært ved at skaffe arbejdskraft, skriver han i en kommentar.

/ritzau/