DEBAT: Frit gymnasievalg for alle

Mette Thiesen, medlem af Folketinget valgt i Nordsjællands Storkreds, Nye Borgerlige

Det røde flertal i Folketinget har netop vedtaget at indføre tvangsfordeling af gymnasieelever fra 2023, hvilket kommer til at gå hårdt ud over unge i blandt andet Nordsjælland.

Fremover skal gymnasierne optage elever på baggrund af størrelsen på forældrenes pengepung, hvilket politikerne italesætter som et forsøg på at blande elever for at skabe en mere socialt mangfoldig sammensætning på landets gymnasier.

Men i virkeligheden handler det om at få fordelt problemerne ud til de velfungerende gymnasier – og omvendt fordele de velfungerende elever ud på indvandrergymnasier med lav faglighed.

Og det hjælper ikke at skifte til et privat gymnasium, for de bliver også tvangsreguleret med aftalen. Min holdning er, at det er sørgelig tvangsfordeling af elever i integrationens navn.

Og det er det stik modsatte af, hvad vi ønsker i Nye Borgerlige, hvor vi som det eneste parti fra begyndelsen har sagt fra over for tvangsfordeling.

Skoler og gymnasier skal ikke bruges som integrationsprojekter, og eleverne skal ikke tvinges til at gå på et sted uden deres venner langt væk fra deres bopæl.

Vi vil derimod sikre det frie valg og løse problemerne fra bunden – ikke bare flytte dem rundt ved at bruge eleverne som kegler i et integrationsspil og placere regningen for årtiers fejlslagen udlændingepolitik i teenageværelset.

Udlændingepolitikken skal løses fra bunden, og det konkrete problem med dårligt fungerende indvandrergymnasier skal løses ved at hæve karakterkravet og smide de uopdragne elever ud af gymnasierne.