Årsskrift spænder fra flint til festival

Museumsorganisationen ROMUs årsskrift for 2021 kan fra onsdag den 15. juni købes i ROMUs museumsbutikker og webshop.

Årskriftet med titlen "Festival og Flintsegl" indeholder artikler af ROMUs forskere og formidlere og viser, hvad de er optagede af.

I årsskriftet kan der for eksempel læses om den middelalderskat, som netop nu kan opleves på Roskilde Museum. Skatten, der består af over 80 dele af guld, sølv, bronze og ædelstene, blev fundet, hvor storgården Ryegaard engang lå.

Mange af skattens mønter og metalstykker var med vilje bøjet eller brækket, og der var rester af den tøjbylt, de har været opbevaret i.

Det spændende fund satte gang i nye udgravninger i området, og her dukkede resterne af et værksted op. Det stod klart for arkæologerne Jesper Langkilde og Amanda Sjöbeck og deres kolleger, at skatten var fundet ved en af værkstedets bygningsstolper. Det bekræftede deres teori om, at skatten har skullet bruges til omsmeltning.

Gjorde fund i magasinet

Men ny arkæologisk viden opstår ikke alene ved udgravninger. Af og til kan nye øjne på gamle fund også føre til nye opdagelser og ny viden.

Det skete netop med to flintsegle fra bronzealderen, der dukkede op under en oprydning på Frederikssund Museum Færgegårdens magasin.

I ”Festival og flintsegl” kan man læse om det detektivarbejde, som arkæolog Jens Winther Johannsen satte i gang - og om den viden, som kom ud af det.

Festival nummer 50

I den helt anden ende af historiens enorme tidsspand finder man en artikel om Roskilde Festival, hvis udgave nummer 50 nærmer sig.

I foråret 2021 åbnede Ragnarock sin særudstilling om festivalen, og artiklen, der er skrevet af undervisningsansvarlig Louise Dahl Christensen, giver et indblik i, hvordan museet hele tiden gør sig umage med at omsætte sin festivalviden til undervisning til ungdomsuddannelser og de ældste folkeskoleklasser.

Alt i alt spænder "Festival og flintsegl" fra bondestenalder til nutid og præsenterer et udvalg af ROMUs forsknings- og formidlingsaktiviteter i Lejre, Frederikssund, Roskilde og Egedal kommuner.