Mistænkt gerningsmand i Oslo afbryder politiforhør

Den mand, der er sigtet for drab og terror i Oslo, var i politiets søgelys på grund af mulig radikalisering.

Den 42-årige mand, som politiet i Norge har anholdt for nattens dødelige skyderi i Oslo, er ikke særlig samarbejdsvillig.

Under et forhør hos politiet lørdag har han afbrudt det, rapporterer NRK. Han frygter, at politiet manipulerer hans udtalelser.

- Han er ikke blevet foreholdt sigtelsen af politiet eller blevet bedt om at tage stilling. Det vil ske i forbindelse med eventuelt fortsatte forhør, siger forsvareren John Christian Elden.

Den 42-årige er nordmand af iransk afstamning og hedder Zaniar Matapour.

Han bliver formentlig fremstillet for en dommer mandag med krav om, at han varetægtsfængsles, siger politianklager Børge Enoksen.

Han siger samtidig, at politiet har besluttet, at der skal gennemføres en såkaldt juridisk observation. Det skal afgøre, om han er tilregnelig eller ej.

Manden blev anholdt natten til lørdag klokken 01.19, fire minutter efter de første skud på natklubber i Oslo.

På de fire minutter blev to mænd i 50'erne og 60'erne dræbt og 21 såret.

Politiet har beslaglagt to skydevåben i hans varetægt.

Skyderiet fandt blandt andet sted på London Pub, kendt som et sted for LGBT-personer.

Efter skyderiet har det norske politis efterretningstjeneste, PST, hævet trusselsniveauet.

- Skyderiet i Oslo centrum natten til lørdag gør, at PST hæver terrortrusselsniveauet fra ordinær til ekstraordinær trusselssituation, siger Roger Berg, chef hos PST, på en pressekonference.

Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen.

PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set, at terrorhandlinger har potentiale til at inspirere andre.

Men samtidig understreger efterretningstjenesten, at der ikke er nogen oplysninger, der tyder på, at der er planlagt flere angreb.

På pressemødet siger Roger Berg videre, at den 42-årige mand er sigtet for drab, drabsforsøg og terror og er kendt af PST.

Manden har en lang historik med vold og trusler, og han var muligvis radikaliseret. PST betragter skyderiet som en ekstrem islamistisk terrorhandling, skriver NTB.

- PST har haft kendskab til gerningspersonen tilbage til 2015 med bekymring om, at han blev radikaliseret i et ekstremt islamistisk kontaktnetværk i Norge, siger PST-chefen ifølge VG.

Så sent som i maj havde PST samtaler med manden. Baggrunden var, at han havde vist interesse for ytringer, der af nogle opleves som en krænkelse af islam.

- Det blev ikke vurderet i disse samtaler, at gerningspersonen havde voldsintention, men PST er bekendt med, at gerningspersonen har haft udfordringer knyttet til psykisk helbred, siger Roger Berg.

Den 42-åriges mentale sundhed har også været i fokus i tidligere retssager, hvor han har været en part, skriver NTB.

Oslos politi har ligeledes udtalt, at spørgsmålet om eventuelle psykiske problemer er en af de hypoteser, som efterforskerne vil afklare.

/ritzau/NTB