SF vil have kommunen til at presse på: ”Flere og flere får deres liv ødelagt”

Du er med garanti stødt på dem. Reklamerne for danske og udenlandske spiludbydere, der lokker med gratis spins, fordelagtige bonusser og gevinster i millionklassen.

For langt de fleste udvikler et besøg hos et online casino sig aldrig til et decideret misbrug, men for andre bliver jagten på de hurtige gevinster, startskuddet til et galoperende misbrug og ludomani.

En nyligt offentliggjort rapport fra spilmyndighederne viser, at der er sket en stor stigning i antallet af voksne danskere der har ludomani inde på livet. I 2021 var der ca. 29.500 voksne danskere, som havde alvorlige pengespilsproblemer, svarende til 0,67 procent af den voksne befolkning. I 2016 var andelen på 0,38 procent.

Et decideret forbud mod reklamer har lange været en varm politisk kartoffel, hvor Socialdemokratiet på Christiansborg ad flere omgange har sagt nej til et forbud mod spillereklamer. Senest har skatteminister Jeppe Bruus (S) fog meldt ud, at man nu er klar til at kigge nærmere på forbud.

Lokalt frygter SFs gruppeformand, Kenneth Rasmussen, imidlertid at et decideret forbud har lange udsigter. Han mener derfor, at Rødovre Kommune aktivt skal presse på i kampen. I første har han derfor stillet et forslag, som skal behandles i Kommunalbestyrelsen, formentlig på juni måneds møderække.

”Der er ingen tvivl om, at der formentlig vil komme et forbud på landsplan, men det kan vare flere år før det bliver vedtaget, og det vil vi ikke vente på, når flere og flere får deres liv ødelagt,” siger Kenneth Rasmussen.

Skal fjernes fra tog, busser og metroer

Helt konkret foreslår SF, at kommunen retter henvendelse til Movia, Metroselskabet og DSB med henblik på at man stopper med at reklamere for pengespil i offentlig trafik. På Frederiksberg og i Albertslund Kommune er der vedtaget lignende forslag.

”Som udgangspunkt er det et ansvar, som folketinget allerede burde have taget sig af, men når det ikke er sket er vi nødt til at handle for blandt andet at arbejde for vores børn og unges trivsel,” siger Kenneth Rasmussen. Han tilføjer:

”Vi har oplevet en kæmpe stigning i antallet af registrerede ludomaner ifølge spillemyndigheden. Mange af disse er unge mænd. En del har overvejet selvmord på grund af deres situation. Dette er vi nødt til at handle på. Vi kan ikke vedtage et forbud på landsplan, men vi kan blandt andet påvirke Movia, som vi er en del af sammen med blandt andet København og Frederiksberg. Vi kan samtidig komme med et kraftigt signal over for Folketinget ved at markere vores holdning over for Metroselskabet og DSB. Det drejer sig kort og godt om at beskytte vores børn og unge,” siger Kenneth Rasmussen.

S: Som et slag i luften

SFs ønske om at Rødovre Kommune skal presse trafikselskaberne møder imidlertid ikke opbakning hos Socialdemokratiet, der er det største parti i Kommunalbestyrelsen. Partiets gruppeformand, Flemming Lunde Østergaard Hansen, kalder SFs ønske, om at forhindre reklamer for pengespil i offentlig trafik, for prisværdigt, men han mener ikke, at det er vejen frem at bruge udtalelser fra Kommunalbestyrelsen som platform for modstand mod reklamer for pengespil.

”Der er desværre ingen tvivl om, at reklamer kan lokke nogle mennesker i uføre, og det gælder også børn og unge. Movia, Metroselskabet og DSB fungerer på et kommercielt marked inden for de rammer, som lovgivningen fastlægger. Det er derfor Folketinget, som i givet fald bør ændre lovgivningen, så reklamer for pengespil ikke længere er tilladt i det offentlige rum, som vi kender det fra forbuddet mod tobaksreklamer. Jeg vil også umiddelbart tro, at en udtalelse rettet mod de tre trafikselskaber vil være et slag i luften, i hvert fald på kort sigt, da de typisk er kontraktligt forpligtet i forhold til deres reklameaftaler en god rum tid. Så selv om intentionerne i SFs forslag er gode, så mener jeg ikke, at udmeldinger fra Kommunalbestyrelsen i Rødovre er det rette redskab i denne sammenhæng,” lyder det fra Flemming Lunde Østergaard Hansen.