- Der kom en dør flyvende, så tænkte jeg at det var tid til at komme væk

Faxe Ladeplads: I J.R. Tolkiens fortælling om Hobitten, kæmper bjergene mod hinanden i et voldsomt uvejr. Kaster kampesten efter hinanden:

Vidste man ikke bedre, kunne man tro, det var sådan en scene, der havde udspillet sig i Faxe Ladeplads natten til lørdag.

I havnen er enorme kampesten fra den yderste stenmole kastet rundt som håndbolde.

Vinterbadeklubbens sauna er kastet flere meter væk fra sin vante placering og ligger henkastet halvt nede i havnebassinnet.

Et havnebassin, der i øvrigt er fyldt op med sand, tang og sten efter nattens storm.

- Og formentlig også borde-bænke-sæt og skraldestativer, som er kastet i vandet af bølgerne, siger havnefoged Helene Tind.

Set fra sejlernes side er havnen sluppet nådigt. En badebro er kvast til ukendelighed og kastet hele vejen over havnen. En enkelt jolle er sunket, men alle andre både ligger som de skal i havnen.

- Et af de helt store borde-bænke-sæt er blevet løftet hele vejen op i nedkørslen. Men den har ikke taget skade, konstaterer Helene Tind.

I løbet af lørdag formiddag blev oprydnings-arbejdet i Lystbådehavnen i Faxe Ladeplads sat i skema. Vinterbaderne gik i gang med at fjerne vildfaren tang allerede før frokost.

Smadret

Langt vildere er det gået for sig på Strandvejen. I nattens løb er bølgerne slået op over stensætningen.

Men vandet nøjedes ikke med at oversvømme kørebanen på Strandvejen.

Vandet kom med så stor kraft, at det har væltet havemure i flertal. Og ikke mindst, så er stensætningen, der adskiller fortorvet på Strandvejen fra den beskyttende stensætning på stranden, slået i stykker.

Beton-toppen på stensætningen kom flyvende med sådan en kraft, at den ramte en brandbil, der var på vej i udrykning for at slukke ild i et elskab på Strandvejen.

Men brandbilen kom ikke længere. Først lørdag formiddag kunne den blive fjernet.

Erik Rasmussen, byrådsmedlem for Venstre og landmand, var i området hele dagen, hidkaldt for at være med til at pumpe vand væk fra Faxe Å.

- Jeg så brandbilen komme kørende da betonkanten kom flyvende. Der kom også en dør flyvende. Så tænkte jeg at det var på tide at komme væk herfra, siger Erik Rasmussen.

Den lille stribe små sommerhuse, der ligger på strandsiden af Strandvejen har også for alvor fået naturens kræfter at mærke.

Nogle af husene er slået til pindebrænde. Et enkelt er simpelthen blevet løftet og flyttet et par meter længere ind mod land.

Andre er blevet skyllet indvendigt af bølgernes natlige slag.

Lørdag formiddag er Strandvejen et morads af sand, tang, sten, vraggods, brædder, beton-stykker.

Opstemmet på engen

Mens “forsiden” af Strandvejen fik tæsk af storm, høj vandstand og store bølger, så fik “bagsiden“ af Strandvejen tæsk af det stille vand, der bare blev ved og ved med at stige i Faxe Å.

Selvom der blev tilkaldt ekstra pumper fredag formiddag, så var det ikke nok. Der var ikke noget at gøre mod de voldsomme vandmængder, der pressede sig på dels fra åens eget vandopland, dels fra havet.

Så både sommerhuse og helårshuse står lørdag formiddag mere eller mindre under vand.

Engsvinget er oversvømmet, Stilledal er oversvømmet - også selvom sluseporten i Faxe Å nu er blevet åbnet i takt med at vandstanden i Faxe Bugt er faldet.

Først når vandet er kommet væk, kan oprydningen hér gå i gang.

Følg med i vores live-blog her