Hjernen vandt over hjertet men bryghus lever alligevel videre

Tor Clarke Jensen (tv) og Allan Munkholm Ellegaard har overtaget et mikrobryggeri.

Per Skovgaard Rosen stod over for en vigtig beslutning. Skulle han følge sit hjerte og bruge mere tid på sit mikrobryggeri, eller skulle han følge hjernen og beholde sit fuldtidsarbejde inden for it-branchen?

I første omgang vandt hjertet, og han gjorde klar til at bruge mere tid på Himmelev Bryghus, som han stiftede i 2018 sammen med en ven, men havde drevet selv siden 2020.

- Mit problem var, at jeg ikke kunne nå at brygge nok. Jeg kunne ikke finde tid nok i hverdagen, så jeg skulle vælge mellem mit job og bryghuset, siger han.

Han nåede endda at sætte sit hus til salg, inden hjernen tog over igen. Tiderne var begyndt at skifte, og det var pludselig ikke længere den samme efterspørgsel efter specialøl som før corona og krigen i Ukraine med dertilhørende inflation og prisstigninger.

Så i slutningen af august meddelte Per Skovgaard Rosen på Facebook, at han havde besluttet at lukke Himmelev Bryghus per 31. december, selv om han kun halvandet år forinden havde taget en uddannelse som Diploma Craft Brewer.

- Det er vigtigt at sige, at Himmelev Bryghus ikke gik konkurs. Den eneste, jeg skylder noget, er mig selv, siger han.

Det rette møde

Her kunne historien være sluttet, men Per Skovgaard Rosen havde i sit facebook-opslag åbnet for, at han var villig til at afhænde Himmelev Bryghus, hvis det var muligt at finde nogen, som ville overtage det.

Og det var lige præcis, hvad der skete. Gennem en fælles bekendt mødte han Allan Munkholm Ellegaard, som lige havde solgt en it-virksomhed og gik og legede med tanken om at få sit eget mikrobryggeri sammen med sin ven, Tor Clarke Jensen.

- Jeg har håndbrygget øl on and off i 10 år. Jeg har boet i Norge, og der var det den billigste måde at få øl på, siger Tor Clarke Jensen.

For dem var det perfekt, at de kunne overtage et færdigt anlæg frem for at skulle starte fra bunden, så de slog til, selv om ingen af dem er fra Roskilde-området. Allan Munkholm Ellegaard er oprindeligt fra Fyn, men bor i Valby, mens Tor Carsten Jensen bor i København.

- Vi har fået en masse fif fra Per, og man kan sige, vi har skudt genvej ved at overtage Himmelev Bryghus, siger Allan Munkholm Ellegaard.

Skal fylde lager op

Planen for de nye ejere er at fortsætte Himmelev Bryghus som hidtil og lave de samme øl, inden de selv begynder at udvikle nye.

- Vi skal lære udstyret at kende, og det kan vi gøre ved at brygge Pers øl og kvalitetsteste dem på ham og finde ud af, om de smager, som de skal. Først derefter vil vi gå i gang med at eksperimentere, siger Tor Clarke Jensen.

De har også tænkt sig at blive i Vindinge, hvor Himmelev Bryghus, trods navnet, har ligget siden 2018 i en ombygget svinestald.

- Vi håber stadig på, at vi kan få input fra Per. Vi ville gerne have overtaget hans gamle aftaler, men dem lod han løbe ud, fordi han regnede med, at bryghuset skulle lukke. Så vi er nok nødt til at køre ud til dem igen, siger Allan Munkholm Ellegaard, som foreløbig kun har aftalt med Lützhøfts Købmandsgaard, at Himmelev Bryghus fortsat skal lave Roskilde Dom-øl til købmandsbutikken.

Målet er at producere to batch a 500 liter om måneden.

- Vi har ikke noget på lager, så de første måneder handler bare om at få fyldt lageret op igen. Det bliver hårdt arbejde, for vi skal lave seks forskellige øl, så vi har noget at vise frem, når vi skal på salgsturné, siger Allan Munkholm Ellegaard.

Han er selv mellem job for tiden efter salget af sin virksomhed, mens Tor Clarke Jensen har fuldtidsjob, så Himmelev Bryghus er et hobbyprojekt for dem begge, lige som det var for Per Skovgaard Rosen.

- Men de er i det mindste to om det, siger Per Skovgaard Rosen.

Foto: Kim Rasmussen
Foto: thomas olsen
Foto: thomas olsen

Himmelev Bryghus blev stiftet af Per Skovgaard Rosen og Sten Gertsen, som begyndte med at håndbrygge hjemme i førstnævntes forhave i Himmelev.

Da det ikke lykkedes at finde lokaler i Himmelev, åbnede de i stedet i Vindinge i 2018, men beholdt navnet.

Per Skovgaard Rosen købte Sten Gertsen ud i 2020 og har derefter drevet mikrobryggeriet selv.

I sommer meddelte Per Skovgaard Rosen, at han havde besluttet at lukke bryghuset på grund af den trængte markedssituation.

Siden har Allan Munkholm Ellegaard og Tor Clarke Jensen købt Himmelev Bryghus, som de vil videreføre.

Foto: thomas olsen