Ekstra pumper skal fjerne vandet

Den ene flydepumpu var ikke nok til at holde vandstanden nede i Faxe Å. Foto: Cecilie Hänsch

Faxe Ladeplads: Ålegræsset driller - og det har også regnet. Der bliver kæmpet på flere fronter for at holde vandmasserne i skak i Faxe Ladeplads.

- Vi plejer kun at pumpe vandet væk ved Faxe Ås udløb i Faxe Bugt. Nu pumper vi også på Strandhovedvej, fortæller Jørgen Veisig fra Faxe Kommune.

For selvom der er blevet pumpet vand væk fra åen siden torsdag formiddag, så har vandmasserne været mere end de vanlige pumper kunne klare.

- Vandstanden er steget inde i åen det seneste døgn. Det er dét, vi kæmper med, forklarer Jørgen Veisig.

Hvor man andre steder i landet måske frygter de store bølger eller den forhøjede vandstand langs kysten, så er det i Faxe Ladeplads især opstemmet havvand i Faxe Å, der volder problemer.

Det blev for nogle år siden løst ved at der blev isat skotter - sluseporte, om man vil - i Faxe Ås udløb i Faxe Bugt.

Når skotterne er lukket, bliver vandet fra Faxe Å - det, der normalt ville løbe ud i Faxe Bugt - så pumpet forbi sluseportene af beredskabet.

Imens bliver vandet fra Faxe Bugt holdt ude af skotterne.

- Men der er meget vand i Faxe Å, og det har også regnet i nat, så vi har brug for mere pumpe-kapacitet end vi plejer, forklarer Jørgen Veisig.

Beredskabet har derfor stillet endnu en pumpe til rådighed, landmand - og byrådsmedlem for Venstre - Erik Rasmussen er kommet med en pumpe, og Faxe Forsyning har også sat en pumpe op.

- Nu pumper vi med ekstra kapacitet to steder. Både på Strandhovedvej og ved Strandvejen, siger Jørgen Veisig.

Målet er at holde soklerne på husene på Engsvinget, på Strandhovedvej og “på bagsiden” af Strandvejen tørre.

- Det er som nævnt den høje vandstand i Faxe Å, der bekymrer os. Hvis først havet kommer ind over stensætningen ved Strandvejen, så er der ikke så meget, vi kan gøre, andet end se til og vente, tilføjer Jørgen Veisig.