Tyskland vil forbyde grupper med forbindelse til Hamas

Tyskland vil af med alle "Hamas-aktiviteter" og vil derfor forbyde organisationer med forbindelse til Hamas.

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, udtrykker torsdag sin fulde støtte til Israel. Hertil lyder det, at Tyskland vil gøre organisationer, der har forbindelser til den militante gruppe Hamas, forbudte.

Det siger forbundskansleren i en tale til parlamentet, skriver nyhedsbureauet AFP.

- For Tyskland er det eneste sted at stå ved Israels side, siger Olaf Scholz.

- Vores egen historie - vores ansvar, der stammer fra Holocaust - gør det til en evig pligt at stå op for eksistensen og sikkerheden for staten Israel.

Olaf Scholz tilføjer til udmeldingen, at Tyskland anerkender krigens konsekvenser for de civile i Gaza.

- Desværre kan vi se, at lidelserne for civilbefolkningen i Gaza-striben sandsynligvis vil vokse yderligere, men det er også Hamas' skyld og dens angreb på Israel, lyder det.

I talen meddeler forbundskansleren også, at alle Hamas-aktiviteter i Tyskland vil blive forbudt - også organisationer, der har forbindelser til bevægelsen. Herunder nævner han gruppen ved navn Samidoun.

Ifølge nyhedsbureauet DPA har Samidoun-gruppen, efter Hamas' angreb mod Israel lørdag, fejret angrebet ved at uddele slik i Berlins Neukölln-distrikt.

- Dette er afskyeligt. Dette er umenneskeligt. Det modsiger alle de værdier, som vi er forpligtet til som land, siger Scholz.

Det fremgår ikke, hvordan et sådan forbud vil blive udformet.

- Indenrigsministeriet vil forhindre Hamas i at operere i Tyskland. En forening som Samidoun, hvis medlemmer fejrer de mest brutale terrorhandlinger på åben gade, vil blive forbudt i Tyskland.

Hamas indledte lørdag et stort overraskelsesangreb mod Israel, og Israel har svaret igen med en række luftangreb.

Tyskland vil bruge "alle kontakter", som landet har i regionen, for at forhindre en yderligere eskalering af konflikten, siger Scholz.

Ligesom Danmark har Tyskland besluttet at indstille landets støtte til palæstinensiske projekter. Der er her tale om en midlertidig suspendering af udviklingsstøtten til Gaza og Vestbredden i 2023 og 2024.

/ritzau/