Byråd klar til at indføre kortere skoledage, men det må de ikke

Byrådet ønsker kortere skoledage, men kan ikke ændre på det med den nuværende lovgivning. Foto: Kasper Ellesøe

Står det til byrådet i Høje-Taastrup Kommune skal skoledagene være kortere.

Men på grund af de gældende regler, kan man ikke bare lave skoledagene kortere.

Det Konservative Folkeparti, der har flertallet i byrådet, mener dog, at man skal undersøge, om skolerne er interesserede i kortere skoledage for eleverne i 7., 8. og 9. klasse.

De Konservative mener, at skoleugen skal forkortes med fem timer, så eleverne møder klokken 9 i stedet for klokken 8 - men har fri på samme tid.

Men det forhindrer skolelovgivningen. Det bekræfter Charlotte Markussen, direktør for skoleområdet i Høje-Taastrup Kommune også.

Derfor ønsker partiet i første omgang, at man undersøger skolernes holdning med henblik på at indføre en kortere skoleuge - når det bliver muligt.

Imod lange skoledage

Partiet hænger sin hat på regeringsgrundlaget for den nuværende regering, som beskriver at man ønsker at sætte folkeskolen fri, og det foreslås blandt andet, at man kan få kortere skoledage.

I forslaget nævner De Konservative blandt andet, at 78 procent af eleverne møder uoplagte og umotiverede op i skolen klokken, hvor de i øvrigt kan se frem til en syv timer lang skoledag. Og det fremmer ikke trivslen, som er en forudsætning for, at eleverne er læringsparate.

- Når vi stiller det her forslag, er det fordi vi i Konservative har gjort indsigelser mod lange skoledage. Vi ønsker at være på forkant ved at undersøge skoleledelsens og skolebestyrelsens holdning, fordi vi forventer, at muligheden kommer. Vi vil gerne have inddraget skolerne på forhånd fordi vi mener, at skoeldagene er for lange, sagde Kurt Scheelsbeck (K), fungerende borgmester til byrådsmødet onsdag aften.

Han fremhævede også Taastrup Realskole, der indfører en treårig forsøgsordning i gang i næste skoleår, så eleverne møder senere, uden at skoledagen bliver længere. Det kan skolen gøre, fordi det er en privatskole

Ved ikke om det er muligt

De røde partier var positive, men undrede sig over timingen, fordi det netop ikke er muligt at indføre kortere skoledage, som lovgivningen er lige nu.

- Det undrer mig, at man fra De Konservative, som er et lov og ordens-parti, stiller forslag om noget, man ved er ulovligt og som ikke kan gennemføres, og som alene bygger på tro, håb og kærlighed og et ønske om, hvordan det måske kunne blive engang. Vi aner ikke, om det kan indføres, og hvornår det kan indføres, sagde Peter Faarbæk (S).

Han og hans parti var dog enige i, at skoledagen er for lange, og derfor støttede partiet, ligesom hele det øvrige byråd op om forslaget.

Alle børn skal have kortere skoledage

Også Enhedslistens Emil Viskums tillægsforslag blev der nikket ja til. Han foreslog, at man allerede nu opfordrer skolerne til at bruge lovens muligheder til at konvertere to timer af den understøttende undervisning i udskolingen til tolærertimer og på den måde vil skolerne have mulighed for at indføre en times senere mødetid to gange om ugen allerede fra næste skoleår.

- Og på sigt synes jeg faktisk, at vi skal have en ambition om kortere skoledage for alle børn i kommunen, sagde Emil Viskum også.

En af byrådets unge medlemmer, 23-årige Simon Bøtkjær Nielsen (K), er begejstret for tanken om kortere skoledage.

- Jeg har glædet mig til det ville blive foreslået. Jeg har mærket skolereformen (med længere skoledage, red.) på egen krop. Jeg er en af dem, der godt kunne sidde en mandag morgen og sove hen over bordet. Så det er virkelig på tide, at der sker noget, siger han med henvisning til, at der ikke er kommet øget kvalitet ud af de længere skoledage.

Alle partier bakkede op om, at det undersøges, hvad skolernes holdning er så man er klar til at ændre på skoleugens længde, hvis det bliver muligt, og hvis skolerne er med på den.

Regeringen vil sætte folkeskolen fri sådan, at det åbenlyst vigtigste kommer i fokus – de basale færdigheder, børnenes udvikling, dannelse og trivsel, samt at skolen forbereder børnene på at tage en ungdomsuddannelse eller lære et håndværk.

Sammen med frisættelsen af skolen vil regeringen foreslå muligheden for lokalt at konvertere understøttende undervisning til f.eks. kortere skoledage. Frigjorte midler som følge af en sådan omprioritering geninvesteres i folkeskolen til f.eks. tovoksenordninger, elevpulje målrettet til at løfte udsatte elever mv.

Foto: Thomas Olsen

Klik dig ind på , og deltag i debatten, om hvorvidt kortere skoledage er en god idé.

Har du et tip eller en god historie, er du velkommen til at kontakte mig på kasper.ellesoe@sn.dk eller telefon 2619 9976