Anmeldere: Ny Guldbrandsen-dokumentar demaskerer Trump-strateg

Guldbrandsens dokumentar "A Storm Foretold" har allerede inden premieren vakt international opmærksomhed.

Dokumentaren "A Storm Untold" kommer foruroligende tæt på Trump-strateg Roger Stone, lyder det fra anmeldere.

Filmen får premiere på den danske dokumentarfilmfestival CPH: DOX fredag.

Det er den danske dokumentarist Christoffer Guldbrandsen, der har fået et særligt indblik i Roger Stone og hans rolle i stormen på Kongressen i 2021.

Inden "A Storm Untold" har fået premiere, har den trukket overskrifter.

På baggrund af optagelser til dokumentaren er Guldbrandsen blevet afhørt af den komité i Washington D.C., der undersøgte stormløbet.

Og centrum for dokumentaren, Roger Stone, har truet med at sagsøge Guldbrandsen for et større millionbeløb.

Ifølge Soundvenues anmelder Jakob Freudendal er det ganske få dokumentarister, der som Guldbrandsen formår at få adgang til de eksplosive politiske situationer, mens de udfolder sig.

En evne Guldbrandsen ifølge anmelderen allerede beviste med "Fogh bag facaden" og "Dagbog fra midten" i 00'erne.

Selv om dokumentaren ifølge Freudendal mest tjener "som dokumentation af Trumps allerede veldokumenterede massemanipulation", kvitterer han med fire ud af seks stjerner.

Hos Weekendavisen undrer anmelder Nikolaj Arve sig over, at folk gang på gang inviterer Guldbrandsen indenfor som en flue på væggen.

- Det er den slags man håber på i en Guldbrandsen-dokumentar, portrættet af en krakelerende fortælling, skriver anmelderen.

Ifølge Arve lykkes det dokumentaristen at demaskere en presset Roger Stone, der i det meste af filmen ellers optræder med høj cigarføring.

Informations anmelder Christian Monggaard bider mærke i, hvor "foruroligende tæt" man kommer på Trump-rådgiveren.

- Det er fuld fart fremad, koste hvad og hvem det vil. På intet tidspunkt stopper Stone op og tænker sig om – måske lige med undtagelse af, når hans egen frihed er truet, skriver han.

Hverken Information eller Weekendavisen giver stjerner ved filmanmeldelser.

70-årige Roger Stone har gennem årtier været en del af det republikanske partis kampagnemaskine. Senest hjalp han Donald Trump til præsidentembedet i 2016.

I forbindelse med en undersøgelse af russernes indblanding i præsidentvalget i 2016 modtog Stone en dom på 40 måneders fængsel for at have afgivet falsk vidnesbyrd og have manipuleret med vidner.

Få dage før Stone skulle have påbegyndt afsoning, blev han benådet af Trump.

Stone var angiveligt en af hovedarkitekterne bag deep state-anklagerne, smædekampagnen mod Hillary Clinton samt Stop the Steal-konspirationen, der kulminerede med stormløbet på Kongressen i 2021.

/ritzau/