Ordblind: Stavekontrollen bliver ikke så tit rød

To gange om ugen kan Martin Overgaard (tv) og hans kollega Jan Slotsborg sammen med andre ordblinde kollegaer fra NKT møde til undervisning hos VUC, hvor lærer Brit Enevoldsen står for undervisningen. Foto: Pipaluk Balslev

Asnæs: Tre modne mænd har sat sig til rette med hver deres computer i et af de gamle klasselokaler i den tidligere Asnæs Realskole, hvor Nordvestsjællands HF og VUC har en afdeling. Bygningen har tidligere været ejet af NKT, og eleverne er netop ansatte fra NKT. To gange om ugen bliver de i arbejdstiden tilbudt undervisning i den gamle skole, som ligger lige om hjørnet, da NKT har indgået en aftale med VUC om undervisning af ordblinde medarbejdere.

Undervisningen er tilrettelagt efter den enkelte elevs behov, og der fokuseres på teknikker, der kan gøre det lettere at læse og skrive.

- Eleverne bliver trænet, så de ved, hvordan de skal angribe læse- og skrivesituationen, og dermed kan føle sig på lige for med andre, fortæller underviser på VUC, Brit Enevoldsen. Eleverne får blandt andet adgang til tale-til-tekst programmer og de får adgang til ordblindebiblioteket NOTA, hvor de også kan høre lydbøger.

Åbenhed om ordblindhed

En af eleverne er Martin Overgaard , som har arbejdet hos NKT i 30 år. De første tyve år var han operatør, de seneste ti år har han siddet på kontoret. Siden januar har han hver uge sat sig på skolebænken, og han synes allerede, at han kan mærke en forskel.

- Jeg har fået lettere ved at læse sammensatte ord og har også fået bedre styr på, hvornår der skal endelser på ordene. Stavekontrollen bliver ikke så tit rød som den gjorde tidligere, fortæller Martin Overgaard.

I undervisningen taler underviser Brit Enevoldsen også om, hvordan det er at være ordblind, og eleverne ser videoer med kendte mennesker, der også er ordblinde.

Martin Overgaard har aldrig følt det som en hæmsko at være ordblind, men han er glad for, at det er blevet mindre tabubelagt, og at man i dag kan tale åbent om det at være ordblind.

- Da jeg gik i skole, blev der gjort grin, hvis man var ordblind, man blev betragtet som dum. Men der er himmelvid forskel på den gang og nu, og jeg tror, det er lettere som ung i dag og tale om, at man er ordblind, siger Martin Overgaard, der ser mange fordele ved, at hans arbejdsplads sætter sætter fokus på ordblindhed.

- Jeg kan mærke, at efter vi er begyndt på undervisningen, kommer flere og siger, at de også har problemer med at stave. NKT er i gang med at hyre folk. Og jeg tror, der vil komme nogen, som ellers ville holde sig tilbage, fordi de er ordblinde. Det har sindssygt meget at sige, at virksomheden er så åben, mener han.

Færre fejl i arbejdet

Renate Pedersen, som er HR Business partner hos NKT i Asnæs ser også fordele ved at tilbyde undervisning til de ordblinde medarbejdere.

- Når der er overlevering mellem medarbejderne, skal der helst ske så fejl, som muligt. Det kan det her hjælpe med til. Så det er hjælp til selvhjælp, at vi tilbyder kurset til medarbejderne.

Hun bakkes op af Vibeke Vahlkvist, som er HR-direktør i NKT Danmark.

- Det er noget, som vi har valgt at støtte op om, så vores ansatte kan blive bedre til at kommunikere. Og hvis vi kan bruge det til at tiltække nye medarbejdere, er det også godt, siger hun, og fortæller, at virksomheden også overvejer at tilbyde engelskundervisning til de ansatte, da NKT er en international virksomhed

Foto: Pipaluk Balslev