Se billederne: Grøn dag hvor Morgenthaler gav en klima-opsang

En god grøn idé er ofte større end oprethaverens eget ego, sagde Anders Morgenthaler. Foto: Heidi G. Schneider.

Klimaforandringerne er et vilkår for alle - også for Vestegnen HF & VUC som uddannelsesinstitution. Derfor har skolen haft et længere læringsforløb om bæredygtighed og grøn omstilling, og onsdag blev der sat et punktum med manér.

Det var i form af en større event for elever, grønne iværksættere, partnere og interessenter på Vestegnen HF & VUC. Eventen blev afsluttet med en humoristisk peptalk af klimaaktivist Anders Morgenthaler.

”Det er vildt fedt! Vi har arbejdet med den grønne iværksættervirksomhed Kaffe Bueno, der genanvender de store mængder kaffegrums der normalt går til spilde. Vi har i undervisningen arbejdet med virksomheden som case og nu står vi til en event, hvor vi kan møde stifterne af Kaffe Bueno. Ud fra vores forskellige fag, kan vi snakke med dem om markedsføring, drift, videreudvikling og om hvad vi ellers mener, at virksomheden kan genbruge kaffegrumsen til”, fortæller Kamilla Jensen, elev på Vestegnen HF & VUC.

Kamilla og hendes gruppe har sammen med 11 andre grupper af HF-elever udstillet deres grønne case til eventen ”Mød de grønne iværksættere”. Eleverne og skolens øvrige HF-kursister har alle arbejdet med grønt iværksætteri som et tværfagligt casebaseret projektforløb eller som en case i et specifikt fag, for at blive klogere på den grønne omstilling, sådan at de på sigt kan medvirke til et grønne Danmark.

Nu er HF-eleverne selv udstillere til eventen på samme måde som de seks grønne iværksættere; Kaffe Bueno, Blue Lobster, Green Survey, Kanpla, Lala Toys og New loop.

”Bæredygtighed og grøn omstilling er en pligt og et vilkår for os alle - også for Vestegnen HF & VUC. Derfor er det også en central del af vores nye strategi. Men det klares ikke alene ved glittet papir. Det skal ud at leve i vores undervisning. Derfor er et projekt som dette, hvor vi parrer vores kursister og elever med grønne iværksættere, og hvor de spiller hinanden gode et fantastisk greb for at omforme de høje idealer til konkrete handlinger. Og så styrker projektforløb som disse vores stærke fællesskaber og den faglige undervisning, og det er vi altid på udkig efter“, siger direktør Tue Sanderhage.

Kaffegrums

Tilbage i 2021 fik Vestegnen HF & VUC tildelte knap 1,4 millioner kroner af ministeriet til et projekt, der havde til formål at styrke ungdomsuddannelsernes arbejde med grønt iværksætteri, og sikre inddragelse af elever og kursister i relevante projekter med fokus på grønt iværksætteri, samt give dem viden om den grønne, bæredygtige udvikling. Projektet omfattede et samarbejde med Vestegnen HF & VUC og tre private aktører: DISIE (herunder 6 grønne iværksættervirksomheder), CompetencySpace og Omvendt.

HF-eleverne,Kamilla Jensen og Emma-Ofelia Dreyer har allerede udvist en grøn iværksætterånd ved deres engagement i dette projekt. Over 14 dage har de, i samarbejde med skolens personale, indsamlet kaffegrums for at illustrere hvor meget spildprodukt en god kop kaffe efterlader.

”Vi synes, at det har været et sjovt og lærerigt forløb og vi har allerede ideer til, hvordan unge piger fx kan gøre brug af en bytte-tjeneste for brugt gå-i-byen-tøj. Man køber nemlig ofte en ny top hver gang man skal i byen og så bliver den ikke brugt mere,” siger Emma-Ofelia Dreyer.

Fællesskab er forretning

Med et lyttende og spørgelystent publikum blev eventen sluttet af med en humoristisk peptalk fra klimaktivist og investor Anders Morgenthaler, der sendte et klart signal om at fællesskab er forretning.

Hvis Kamilla og Emma Ofelia vil gå videre med deres idé om en tøj-byttetjeneste, så skal de finde nogen der vil det samme som dem. De skal finde fællesskaber der kan løfte de gode grønne initiativer, så de får en skala, hvor de kan gøre en forskel.

Lykkes det at skabe et fællesskab, så er der også en forretning. Anders Morgenthaler mindende også os alle om at ”…vi skal acceptere, at en god grøn ide ofte er større end oprethaverens eget ego!”

På grund af emnets vigtighed var lokalbefolkningen også inviteret til eventen. Over 300 elever og andre interesserede slog vejen forbi og lyttede med til foredraget af Anders Morgenthaler.

Fotos: Heidi G. Schneider.