- Det føles slet ikke som at gå i skole

Tre elever fra Ole Rømer-Skolen har designet et helt nyt møbel ud af genbrug. Foto: Ole Rømer-Skolen

På Ole Rømer-Skolen har 7. og 9. klasserne afsluttet to projektforløb om bl.a. bæredygtighed. Projekterne er en del af den undervisningsform, der på sigt kommer til at udgøre fremtidens skole på Ole Rømer-Skolen.

- Det føles slet ikke som at gå i skole, siger Abdalla fra 9. klasse, da han bliver spurgt, hvad han synes om det netop afsluttede projektbaserede skoleforløb.

- Det er dejligt, at man kommer lidt væk fra klasseværelset, fortsætter han.

Abdalla og resten af 9. årgang har netop færdiggjort et tværfagligt forløb, hvor de i grupper har lavet svævefly.

Et fly der ikke kan flyve

Forinden har årgangens lærere været på besøg på Roskilde Universitet (RUC) og fået et indblik i uddannelsens undervisningspraksis.

I fællesskab med uddannelsens lærere har man her fået idéer til, hvordan man i praksis opfordrer eleverne til at tænke selvstændigt.

Her lavede man en øvelse, der skulle resultere i et fly, som under ingen omstændigheder kunne flyve. For selvom det umiddelbare mål med projektet er at skabe en række svævefly, som kan holde sig i luften, er der flere mål med samarbejdsprojektet.

- Ved at stille eleverne en opgave om at skabe et svævefly, der ikke kan flyve, “jinxer“ man som underviser læringslogikken. Eleverne bliver tvunget til at forholde sig kritisk til processen, og det er meget mere motiverende end at få at vide, hvordan det skal gøres, siger skoleleder på Ole Rømer-Skolen Sune Bjerglund Nielsen.

Mærker begejstring

Udskolingsleder Pernille Folting fornemmer en tydelig begejstring for samarbejdet blandt lærerne og eleverne:

“Både lærerne og eleverne kan blive præsenteret for, hvad det egentlig er man laver, når man kommer ud af folkeskolen. Hvilket fokus, der ligger på de videregående uddannelser og på ungdomsuddannelserne, og det er enormt vigtigt. Samtidig giver det lærerne mulighed for at nørde en hel dag, og hvornår har de ellers tid til det.”

Ole Rømer-Skolen har derfor også et samarbejde med Roskilde Tekniske Skole.

Skaber møbler af genbrug

Eleverne har i grupper skabt nye møbler gennem fund fra genbrugsstationen og materialer fra skolens Maker Space. Inspirationen til møblerne har de bl.a. fået på en udflugt til Designmuseum Danmark. Foruden design har fokus også været bæredygtighed og det at være klimahåndværker.

Processen er bæredygtig i mere end én forstand. En del af ambitionen om at fremme projektbaseret læring, handler nemlig om at skabe autentiske læringsforløb. Flere af eleverne kunne til ferniseringen se potentialet med up-cycling af møbler uden for skolens rammer.

- Ja, det kunne være fedt, svarer Nilda, Jencilla og Malaika samstemmigt, da de bliver spurgt, om de kunne tænke sig at have en sofa i stil med deres prototype derhjemme.

Prototypen har pigerne i fællesskab skabt ud af en gammel reol og en hynde fra en kasseret sofa. De har selv syet puder og malet reolen i en grå farve, som passer med det LED-lys de har sat op langs kanten.

- Det handler i høj grad om at eleverne selv skal komme på banen og at det ikke handler om at gætte hvad læreren tænker, fortæller Trine Overgaard Laursen, der er lærer på 7. årgang.

Hun understreger, at fremtidens skole også handle rom at motivere eleverne.

Forløbet har med flere besøg på Roskilde Tekniske Skole desuden givet eleverne et indblik i studielivet og en mulighed for at spejle sig i de studerende.

Og Ole Rømer-Skolens ambitioner om flere projektbaserede læringsforløb har indtil nu givet så gode tilbagemeldinger, at skolen har valgt at forlænge 7. klassernes samarbejde med Roskilde Tekniske Skole, så det varer op til 9. klasse.

Med projektbaseret læring giver vi eleverne nogle værktøjer, der hjælper dem til at håndtere en meget foranderlig verden. Vi er på Ole Rømer-Skolen ved at lave en folkeskole med den undervisningsform og berøringsflade, jeg selv drømmer om at mine egne børn vil møde.

Sune Bjerglund Nielsen, skoleleder på Ole Rømer-Skolen om udsigten til endnu mere projektbaseret læring

Klik dig ind her på og deltag i debatten og få daglige, friske nyheder fra dit nærområde.