Ukraine vil have Putin retsforfulgt in absentia

Russiske ledere inklusive Putin bør ifølge Ukraine retsforfølges for invasionen, selv om de ikke kan anholdes.

- Russiske ledere burde retsforfølges for invasionen af Ukraine, selv om de ikke kan anholdes. De bør retsforfølges in absentia.

Det siger Ukraines øverste anklager, Andrij Kostin, torsdag.

In absentia dækker over, at personen ikke er til stede.

Han fremsatte udtalelsen til Reuters, da han var på vej til Haag, hvor Den Internationale Straffedomstol (ICC) ligger.

Kostin har haft møder med chefanklageren for ICC, Karim Khan.

Straffedomstolen udstedte sidste uge en arrestordre på Ruslands præsident, Vladimir Putin, som følge af krigen i Ukraine.

Domstolen beskylder den russiske præsident for at være ansvarlig for krigsforbrydelser begået i Ukraine.

ICC har også udstedt en arrestordre på Marija Aleksejevna Lvova-Belova. Hun er Ruslands kommissær for børns rettigheder.

Anklagerne mod Putin og Lvova-Belova er relateret til deporteringer af børn fra Ukraine til Rusland.

- Et hurtigt samarbejde udført af anklagere og samarbejde med ICC er baggrunden for den reaktion på en af de mest alvorlige krigsforbrydelser i denne krig - tvangsdeporteringer og bortførelser af børn, siger Kostin.

Der er stigende international støtte til oprettelse af en særlig domstol, som kan retsforfølge russiske ledere for den 13 måneder lange krig i Ukraine, som i Vesten opfattes som en kriminel aggression.

Den særlige domstol bør ved en retssag in absentia gå efter den politiske og militære ledelse i Rusland - deriblandt Putin, pointerer Kostin.

Han siger, at det er vigtigt at få markeret, hvad der er internationale krigsforbrydelser, hvad enten de pågældende personer, der retsforfølges, er til stede eller ej.

Som et udtryk for trods har Ruslands ledende anklagemyndighed mandag taget skridt til at retsforfølge ICC-anklageren og domstolens dommere.

/ritzau/Reuters