Søudvalg: Der skal fanges 50 ton fisk hvis søen skal renses

Gyrstinge Sø har brug for en kærlig hånd.

Projekt: Gyrstinge Sø nord for Ringsted har potentiale til at være en reel biotop. Tilstrømningen af vand er kontrollerbar, og der er ingen større bysamfund, som afleder vand.

- Humlen i det hele er, at finde en balance i søen. Det er der langt fra nu, for den er helt grøn af alger, forklarede Bjarne Krog fra Søudvalget, da man mandag aften præsenterede udvalgets ambitiøse planer for søen og anbefalingerne til den kommende Naturpark Ringsted.

Søudvalget har fundet den rette ekspertise i Sverige, hvor man har gode erfaringer med at oprense søer og derved forbedre vandkvaliteten betragteligt.

Metoden går ud på at fjerne en stor mængde fredfisk fra søen. Beregninger viser, at det for Gyrstinge Søs vedkommende vil dreje sig om 50 ton fisk. Det skal ske over flere omgange over en tre-årig periode.

Udgiften vil være omkring en halv million kroner, som skal betales af Ringsted Kommune, der ejer søen. Den samlede udgift bliver dog markant mindre, da den store mængde fisk menes at kunne indbringe 300.000 kroner ved at sælge dem til et biogasanlæg.