Josefine er årets førstehjælper: Handlede resolut, da 12-årig faldt om

Josefine Haabegaard blev fredag overrasket af generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl. Hun modtog prisen som Årets Førstehjælper sammen med en check på 10.000 kroner. Det var den dengang 12-årige Theo Skovbro-Grønvall (th), der i december forrige år faldt om i Gentoftehallen til en baskettræning. Foto: Røde Kors

Basketspiller Josefine Haabegaard blev fredag morgen kåret til Årets Førstehjælper 2023 af Røde Kors og Aleris. Det foregik i Go’ Morgen Danmark på TV2.

Det er hun for en episode i Gentoftehallen, hvor hun gav hjertemassage til den 12-årige Theo Skovbro-Grønvall, der var faldet om.

"Det er en overvældende følelse, at man har haft en indflydelse på et andet menneskes liv. Jeg føler bestemt en stolthed og har også fået enormt meget ros – også fra folk, jeg ikke kender så godt, men som var til stede i hallen og overværede det hele,“ har Josefine Haabegaard sagt til TV 2 Kosmopol.

SISU’s anfører var næsten kun lige ankommet til baskettræning i Gentoftehallen i december forrige år, da to drenge løb rundt og råbte efter en læge. I den ene hal fandt Josefine Haabegaard 12-årige Theo liggende livløs på gulvet.

Josefine Haabegaard bad sine holdkammerater om at finde en hjertestarter og gik i gang med hjertemassage med det samme. Faktisk kom Theo til bevidsthed igen efter to minutter, men hjertet gik kort efter i stå igen, og hun måtte fortsætte.

”Mens jeg er i gang, begynder jeg at guide de andre igennem, hvordan man skaber frie luftveje, og hvornår de skal give mund-til-mund. Inden der bliver fundet en hjertestarter, kæmper Theo sig tilbage til bevidsthed for anden gang,“ forklarede SISU-anføreren til Røde Kors, der altså nu har kåret til Årets Førstehjælper for den flotte indsats.

Da ambulancen kom efter otte minutter, kørte den først Theo til Herlev Hospital og senere til Rigshospitalet, hvor han fik indopereret en hjertestarter.

Takket være Josefine Haabegaards indsats var Theo tilbage til basketballtræning blot seks uger efter. I dag er næsten alt, som det plejer.

Josefine lærte førstehjælp i SISU, kort tid efter fodboldspilleren Christian Eriksen kollapsede i Parken i sommeren 2021.