Antiapartheid-forfatter dør i fly på vej hjem fra hæder

En markant, litterær kritiker af det sydafrikanske apartheidstyre er død. Forfatteren André Brink åndede fredag ud i en alder af 79 år.

Han døde om bord på et fly, som skulle fragte ham hjem til Sydafrika fra Belgien, hvor han var blevet udnævnt til æresdoktor ved et universitet.

Brink blev i 1960'erne kendt som en af frontfigurerne i den litterære bevægelse Die Sestigers, som kan oversættes til "tresserne".

Sammen med forfattere som Ingrid Jonker og Breyten Breytenbach brugte han det lokale sprog afrikaans til at kritisere apartheidstyret.

I 1974 blev hans bog "Kennis van die aand" (udgivet på engelsk som "Looking on Darknees") den første bog på afrikaans, som blev forbudt af apartheidstyret.

Det skulle tage otte år og en stærkt profileret retssag, før den igen kunne læses lovligt i hans hjemland, og Brink oplevede, at styret chikanerede ham

- Der var et forsøg på at brandbombe mit hus, sabotere min bil, trusler mod min familie. Ransagningerne, jeg blev udsat for, afhøringerne - det var ikke rart at gennemleve, fortalte han i 2010 til den britiske avis The Guardian.

Brinks kamp mod det berygtede, raceadskillende styre i Sydafrika fik den højest tænkelige anerkendelse, da Nelson Mandela roste hans forfatterskab med ordene:

- Da jeg sad i fængsel, ændrede du mit syn på verden.

Brink har vundet flere internationale litteraturpriser og har været nomineret til såvel Bookerprisen som Nobelprisen i litteratur.

Blandt hans hovedværker regnes "Rygter om regn" (1978), "En kæde af stemmer" (1981) og "En tør hvid årstid" (1979). Sidstnævnte blev i 1989 filmatiseret med Donald Sutherland og Marlon Brando og udløste en Oscar-nominering til Brando.

Brinks sidste roman, "Philida", udkom i 2012.